
U prodavnicama uglavnom uvozno grožđe
Suša je ove godine satrla ratare, ali je išla naruku  vinogradarima. Grožđe je imalo odlične uslove za zrenje, pa je svako  zrno slatko. Ipak, na pijacama i rafovima prodavnica potrošačima se nude  mahom grozdovi iz uvoza. Smanjivanje površina pod vinovom lozom  proteklih decenija, učinilo je svoje, pa sada Srbija čak 70 odsto svojih  potreba za grožđem mora da zadovolji uvozom.
 
Srbija  je danas veliki uvoznik grožđa, najčešće iz Makedonije. Slatki plodovi u  Srbiju stižu i iz Crne Gore, Grčke, ali i daleke Argentine,  Moldavije…
 
– Proizvodnja je ove godine podbacila, ali je kvalitet grožđa  veoma dobar – kaže Vojislav Stanković, stručni saradnik Privredne komore  Srbije. – Vinogradari kažu da će ove godine biti arhivsko vino. Ipak,  Srbija ima samo 20.000 hektara pod vinovom lozom. Zato smo i prinuđeni  da uvozimo grožđe i vino. Tek svaka četvrta boca popijena u Srbiji je  domaćeg porekla, Zapustili smo vinograde i propali su veliki podrumi, pa  nema ko da vodi razvoj vinogradarstva u Srbiji.
 
Vinogradari  kažu da će imati puno razloga da ovu godinu dobro zapamte. Sadržaj  šećera i kiselina u bobicama idealan je za proizvodnju vina visokog  kvaliteta. Berbu grožđa, u sedam hektara vinograda, u blizini Sremskih  Karlovaca, privodi se kraju.
 
– Bilo bi odlično kad  bismo imali više godina kao što je ova – kaže vinogradar Milan Kosović. –  Odnosi šećera i kiselina su odlični u grožđu, tako da bi vino trebalo  takođe da bude izvanredno. Bolesti nije bilo, tako da su mi „šardone“,  „sovinjon“, „kaberne“, „merlo“, „rizling“ i „župljanka“ jako dobro  poneli. Ipak sam, zbog kvaliteta vina, rezidbom smanjio rod 40 odsto,  odnosno, sveo sam ga na oko 6,5 tona po hektaru.
 
Poražavajući  je podatak da se u zemlji sa dugom tradicijom vinarstva, sa nekadašnjih  20 litara po stanovniku godišnje, sada popije svega četiri litra vina.  Francuzi drže rekord od 58 litara godišnje, a Italijani piju 53 litra.
	





