
Burek za Ginisa od 200 kila i osam kvadrata!
Na niškoj Buregdžijadi sinoć je napravljen burek od 200 kilograma. Burek za Ginisa, kako je odmah nazvana ova grdosija od testa i sira, bio je dimenzija četiri puta dva metra, pre nego što su ga za samo dvadesetak minuta razgrabili posetioci Buregdžijade.
Na niškoj Buregdžijadi večeras je napravljen burek od 200 kilograma. Burek za Ginisa, kako je odmah nazvana ova grdosija od testa i sira, bio je dimenzija četiri puta dva metra, pre nego što su ga za samo dvadesetak minuta razgrabili posetioci Buregdžijade.
Prava atrakcija na niškoj Buregdžijadi bio je, međutim, i najmanji burek na svetu koji je napravljen u pekari “Jovča” i koji teži svega pet grama.
U nedostatku adekvatnog pleha za pečenje, pekar Goran Jovčić je upotrebio zatvarač od flaše za pivo.
Dostignuća neće biti upisana u Ginisovu knjigu rekorda jer, spletom okolnosti, u Niš još nije stigla nadležna komisija.
Inače, prvi zapis o bureku u Nišu datira iz 1498. godine, pa se smatra da je taj grad prvo mesto u Srbiji gde se pripremao burek. Prema tom zapisu prvi buregdžija u Nišu bio je turski majstor Mehmet Oglu koji je mesio burek po propisima koji su važili u celoj tadašnjoj turskoj državi.
Sultanovi propisi su nalagali tačno određenu debljinu kore i vrstu materijala koji je morao da zadovoljava stroge kriterijume kvaliteta.