Krenite na ukusno putovanje Kinom

Kao dom više od pedeset etničkih grupa, Kina predstavlja pravu mešavinu običaja, jezika i generalno, načina života ljudi. Uprkos mnogim razlikama, postoji nešto što je zajedničko za sve stanovnike ove zemlje, a to je strast prema hrani. Za turiste, put kroz Kinu takođe predstavlja i put kroz bogat izbor kulinarskih specijaliteta, čiji ukus ostaje u sećanju još dugo nakon povratka kući.
 

 
Obrok dostojan kralja

Jedno od najpoznatijih kineskih jela je pekinška patka, koja je nastala u pekinškoj palati i prvobitno je služena samo pripadnicima plemstva. Recept je procureo u javnost tek kada je bivši carev šef odlučio da otvori restoran za narod. Patka se peče veoma pažljivo, pa meso ostaje sočno i ukusno. Porcija ovog poznatog specijaliteta u restoranima je prilično skupa, ali na ulici možete probati nešto slično po nižoj sceni.
 
Pojedite bubu

Štandovi sa hranom i pijace su idealna mesta ako želite nešto da prezalogajite “na brzaka”, a prisutni su širom zemlje, pa ih ima i u Pekingu. Ovde možete naći neke od ludih kulinarskih kreacija, kao što su čorba od ovčijih iznutrica ili škorpije sa roštilja. Tu su takođe i različite vrste prženih insekata, koji se jedu na štapiću, poput ražnjića.

Neki to vole ljuto

Ako volite začinjenu hranu, zaputite se jugozapadno od Pekinga do provincije Sečuan, koja predstavlja dom možda najzačinjenije hrane na svetu. Ljute papričice koriste se u pripremi svakog obroka, a tu je i jedinstveni sečuanski biber. Poznato jelo ovih predela je tzv. “vrući lonac” – bogato začinjena ključala čorba u koju se umaču sirovi sastojci, dok se ne skuvaju.

Dajte sebi oduška uz karamelizovanu prasetinu

Oni koji žele da probaju nešto zaista neuobičajeno, treba da se zapute u provinciju Hunan – dom jela pod nazivom “Hongshao rou”, koje u suštini predstavlja najmasnije delove praseta, karamelizovane u šećeru. Iako je možda previše jako za zapadnjačke turiste, Kinezi obožavaju ovo jelo, pa zato ne bi trebalo da ga preskočite.

Pas u tanjiru?

Na jugu se nalazi provincija Guangksi, poznata po obrocima od psećeg mesa. Specijalitet regije je jelo slično pomenutom “vrućem loncu”, s tim što se, umesto prasetine, u ovom slučaju koristi meso psa. Ako vas moralna načela ne sprečavaju, možete probati i ovo čudno jelo, a ako ipak više volite tradicionalnije varijante, probajte grilovano povrće sa pirinčanim špagetama.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE