Žega ubrzala berbu grožđa, prinosi prosečni

Dug sunčani period i visoke temperature tokom jula i avgusta ubrzali su početak berbe grožđa u Srbiji, ali suša za sada nije u velikoj meri ostavila posledice na kvalitet grožđa, izjavio je Tanjugu Darko Jakšić, samostalni savetnik za vinarstvo i vinogradarstvo u Ministarstvu poljoprivrede i trgovine.

Ukoliko do kraja vegetacije ostanu adekvatni klimatski uslovi, očekuje se da će prinosi grožđa biti na nivou prosečne godine, odnosno 10 do12 tona po hektaru (t/ha), rekao je Jakšić.

Po Jakšiću, u 2011. ukupan rod grožđa biće na nivou desetogodišnjeg proseka, osim na području Župe i okoline, a kvalitet grožđa će pogodovati proizvodnji crvenih vina, naveo je Jakšić.

U Zapadnomoravskom vinogradarskom rejonu, a posebno u Župskom vinogorju postoje velika oštećenja bobica kao posledica grada, gde se očekuje smanjenje prinosa možda i do 60 odsto.

„U 2011. je, s obzirom na nešto hladnije proleće, vegetacija kasnije krenula, pa se očekivalo da će se i sa berbom grožđa krenuti nešto kasnije“, naveo je Jakšić, no zbog dugog sunčanog perioda tokom jula i avgusta, berba je krenula nešto ranije u odnosu na prosečan period.

„Iako su u toku prethodnog perioda bili izloženi suši, u vinogradima koji imaju izbalansiran vegetativni potencijal i u kojima su primenjene adekvatne agrotehničke mere, suša za sada nije u velikoj meri ostavila posledice na kvalitet grožđa“, ukazao je Jakšić.

Savetnik Jakšić je dodao da je suša jedino dovela do produkcije sitnijih bobica što ima pozitivan efekat kod vinskih sorti namenjenih proizvodnji crvenih vina.

Zbog dugog sunčanog perioda i visokih temperatura, završena je berba nekih belih vinskih sorti (Chardonnay, Pinot blanc i drugih), a privodi se kraju berba srednje poznih belih vinskih sorti, rekao je Jakšić.

Jakšić je dodao da su vinogradi sa nekim sortama za proizvodnju crvenih vina (Portugizac, Pinot noir i druge) takođe obrani, a poraniće i berba vinograda sa kasnijim sortama za crvena vina.

Berba grožđa namenjenog za proizvodnju vina sa geografskim poreklom u 2011. obavlja se u vinogradima koji obuhvataju površinu od 1.630 ha, a koji se nalaze u sistemu geografskog porekla vina, rekao je Jakšić.

Ubrano grožđe se bere i prerađuje kako bi 40 proizvođača dobilo 101 vino sa geografskim poreklom.

Proizvodnju grožđa, berbu i proizvodnju vina kontroliše Poljoprivredni fakultet u Beogradu, Katedra za vinogradarstvo, napomenuo je Jakšić.

Jakšić je podsetio da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, lane u Srbiji proizvedeno ukupno 330.000 t grožđa, što je manje od vrednosti desetogodišnjeg proseka, a kvalitet grožđa je usled napada bolesti bio nešto lošiji.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE