Deca pamte ukuse još u maminom stomaku
Mnogi roditelji bore se da decu nateraju da jedu povrće. Sada naučnici misle da majke mogu da ih naviknu na takvu hranu veoma rano – još u toku trudnoće. Istraživači Centra za hemijska čula „Monel“ u Filadelfiji (SAD) otkrili su da bebe mogu da zavole zdravu hranu još u majčinoj utrobi.
Studija objavljena u Žurnalu pedijatrije otkriva da se neki ukusi prenose sa majke na bebu preko plodove vode. Vanila, šargarepa, anis, beli luk, nana – to su neki od ukusa koji se mogu prenositi na takav način, ali i preko majčinog mleka.
Kako bi testirali teoriju, naučnici su trudnicama davali kapsule na bazi belog luka ili šećera neposredno pre obavljanja rutinske kontrole plodove vode. Zatim su zamolili nekolicinu ispitanika da pomiriše uzorke, a oni su bez greške pogađali koja majka je uzimala beli luk.
Naučnici su nakon tog ispitivanja poželeli da saznaju da li neki od tih mirisa i ukusa beba može da zapamti. Trudnice su podeljene u tri grupe. Jedna je imala zadatak da svaki dan pije sok od šargarepe tokom trudnoće, druga tokom perioda dojenja, a treća da potpuno izbegava šargarepe.
Kada su deca dovoljno odrasla da jedu čvrstu hranu, istraživači su im davali žitarice pomešane sa vodom ili sa sokom od šargarepe. Bebe koje su ranije putem amnionske tečnosti ili majčinog mleka osetile ukus tog povrća, jele su više žitarica sa ukusom šargarepe.
Naučnici kažu da je moguće da se tako stečeni ukusi mogu zadržati tokom života i da deca majki koje su jele mnogo povrća u trudnoći, neće kasnije izbegavati takvu vrstu hrane.