Vrućina pijačarima pare otima

Otkako se na termometrima beleži temperatura viša od 35 stepeni prodavci na pijačnim tezgama više ni ne razmišljaju kako da se rashlade, nego se svakodnevno trude da što duže održe robu svežom i kvalitetnom, jer posle dan dva prezrelo voće i povrće nije za prodaju, pa završi u kontejneru. 

 
Tropska temperatura smeta svima, ali novosadski pijačari imaju velike gubitke, jer roba od  vrućine vrlo brzo propada  .
 
Prodavci koji prodaju jaja svesni su kvarljivosti robe i paze na to da li su zdravstveno bezbedna.
 
U JKP Tržnica kažu da su se tim problemom bavili i pre dve godine, kada je utvrđeno da je temperatura na Limanskoj pijaci u jutarnjim satima niža za četiri do pet stepeni, a oko dva popodne za  oko četiri stepena viša od spoljne temperature.
 
S druge strane, potvrđeno je i da prodavci koji prodaju ispred pijace, rade na temperaturi i do 51 stepen, rekao je direktor Tržnice Dušan Bajić.
 
Redovnim osvežavanjem i iznošenjem manjih količina na tezge pijačari bi imali manje gubitke, istakao je Bajić i dodao da bi postavljanje klimatizacije na Limansku pijacu iznosilo i do 200 miliona dinara, što najverovatnije premašuje vrednost pijace.
 
On je napomenuo i to da iako Tržnica na Detelinari ima klimatizovanu pijacu sa 36 mesta, sva su prazna.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE