Jaja smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja i raka
Kanadski naučnici otkrili su da jaja pomažu u prevenciji koronarnih bolesti, visokog pritiska i raka.
Tim kanadskih istraživača koji je ispitivao sastav žumanca kokošijeg  jajeta koje su hranjene pšenicom ili kukuruzom, došao je do zaključka da  jaja ne samo što su izvor proteina, vitamina i minerala već da sadrže i  antioksidivna svojstva koja pomažu u prevenciji kardivaskularnih  oboljenja i raka.
 Ovo otkriće je u suprotnosti sa ustaljenim mišljenjem da su jaja krivci  za visok pritisak jer sadrže veliku količinu holesterola.
Dodatna istaživanja antioksidivnih svojstava jaja mogla bi promeniti  dosadašnje tvrdnje mnogih stručnjaka koji preporučiju samo umereno  konzumiranje ove namirnice, poručuju kanadski stručnjaci.
 Studija je pokazala da žumance jaja kokošaka koje su hranjene pšenicom  ili kukuruzom sadrže dve aminokiseline triptofan i tirozin koje imaju  jako antioksidativno svojstvo.
 Dva sirova žumanca imaju gotovo dvostruko veće antioksidativno svojstvo  nego jabuka, a gotovo isto kao 25 grama brusnica tvrde autori ove  studije.
 Količina aminokiselina smanjuje se prženjem ili kuvanjem, upozoravaju stručnjaci.
	




