Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Aranđelovac uzima kredit od 170 miliona dinara za kapitalne investicije

    Aranđelovac će se kreditno zadužiti za 170 miliona dinara za finasiranje kapitalnih investicija u opštini, odlučeno je na današsnjoj sednici Skupštine opštine.

    Od tog novca, 30 miliona dinara biće namenjeno za filter stanicu, a 140 miliona za urbanističko uređenje centralnih gradskih ulica, zašta je opština dobila pozitivno mišljenje Uprave za javni dug Ministarstva finansija Srbije.

    Predsednik opštine Vlade Gajić je objasnio da dugoročni kredit od 170 miliona dinara ne znači automatsko povlačenje sredstava iz banaka, već sticanje prava za zaduživanje onda kada se steknu potrebni uslovi za realizaciju pomenutih projekata.

    Posebno je ukazao na preduslov i neophodost planskog, strateškog i sistematskog razvoja opštine kroz brzo, efikasno i osmišljeno planiranje i ulaganje u infrastrukturu, kako bi se privukli strani investitori, što je „alfa i omega“ za razvoj turizma kao osnovne strategije Aranđelovca i Bukovičke banje.

    On računa i na 330 miliona dinara, koji bi se, ukoliko poslanici republičkog parlamenta usvoje zakon o decentralizaciji, slili u opštinsku kasu za narednu godinu, tako da kreditno zaduživanje neće ugroziti ostvarivanje prava budžetskih korisnika, jer će otplata kredita ići iz sredstava namenjenih za investicije.

    Prema istom osnovu, očekuje se da se u budzet opštine vrati 83 miliona dinara za ovu godinu, tako da su ta sredstva ukalkulisana u rebalans budžeta koji je danas, takođe, usvojen, a koja će biti namenjena za ostale infrastrukturne potrebe.

    Usvojene odluke su na samom početku današnje skupštine, kao dopunu ionako obimnog dnevnog reda, opozicioni odbornici dočekali neodobravanjem i oprečnim mišljenjima.

    Oni su ocenili da je dugoročno kreditno zaduživanje predizborni politički marketing vladajuće koalicije i da kredit neće doprineti investiranju u razvojne projekte i nova zapošljavanja, na čemu su posebno insistirali.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE