Sertifikovan i leskovački domaći ajvar

Posle roštilj mesa, sertifikat Zavoda za intelektualnu svojinu o zaštiti imena geografskog porekla dobio je i drugi proizvod sa područja Leskovca i juga Srbije – leskovački domaći ajvar, objavljeno je danas na sajtu Regionalne privredne komore Leskovca.
 
U RPK Leskovac planiraju da za leskovački ajvar pribave i Lisabonski sertifikat, koji će omogućiti izvoz tog proizvoda u Evropsku uniju.

„Ovo je drugi proizvod sa područja Leskovca i juga Srbije koji dobija sertifikaciju, što znači da Leskovac ima velike razvojne šanse kada je u pitanju proizvodnja hrane“, rekao je predsednik RPK Leskovac Goran Jović.
 
Sertifikacija leskovačkog domaćeg ajvara trajala je tri i po godine, prema rečima predsednika Saveza zemljoradničkih zadruga Jablaničkog i Pčinjskog okruga Milorada Stajkovića, četiri puta kraće od sertifikacije futoškog kupusa.

Ideja RPK Leskovac je, kako se navodi, da još neki proizvodi s ovog područja, koji su autentični i tradicionalni pređu isti put kao leskvački ajvar – od ideje preko zaštite i sertifikacije do evropske trpeze.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE