Hrvatska: Na kamilici zarade dva evra po kilogramu

Zadruga Šokadija iz Črnkovaca od osnivanja se, pre pet godina, orijentisala na proizvodnju lekovitog bilja, pre svega kamilice, kojom je trenutno zasejano 80 hektara.
 
“Zbog plodoreda sejemo i druge kulture, najviše suncokret, koji dobro čisti tlo”, kaže upravitelj zadruge Željko Kovačević, koji je s ostalih sedam zadrugara i kooperanata vrlo zadovoljan ovogodišnjom berbom kamilice, tako da se očekuje i dobra otkupna cena – približno dva evra po kilogramu sušenoga cveta.

Kamilica se u Šokadiji proizvodi isključivo na ekonačin s biognojivom, bez tretiranja hemijskim sredstvima. Najveći deo izvoze u Nemačku, a manji deo u Italiju. Zbog izuzetne čistoće proizvoda, črnkovačka kamilica koristi se uglavnom u farmaceutskoj industriji i kozmetici.

– Na evropskom tržištu vlada velika potražnja za ekološki proizvedenim lekovitim i začinskim biljem tako da planiramo, uključivanjem novih zadrugara i kooperanata, višestruko povećati površine pod kamilicom, a od sledeće godine krećemo i u ugovaranje proizvodnje kadulje, metvice i matičnjaka – najavljuje upravitelj Šokadije.

Črnkovačka zadruga ima dve velike sušare, ali nema industrijsku struju.

– Sušare pogonimo agregatom koji nema dovoljnu snagu tako da će nam prva veća investicija biti rešavanje pitanja kvalitetnog izvora energije – kaže Željko Kovačević, koji je zadrugu prijavio na IPARD-ov natječaj. U zadruzi se nadaju da će uz dobro pripremljenu dokumentaciju, ali i zbog specifičnost proizvodnje, ostvariti sredstva koja će koristiti i za kupovinu vage i strojeva za finalizaciju i pakiranje.

– Cilj nam je zatvoriti proizvodni proces od setve do bar koda na gotovom proizvodu, čime bi se otvorio prostor za zapošljavanje novih radnika – poručuje Kovačević
Kamilica se seje sredinom septembra u obrađeno i dobro povaljano tlo. Bolje podnosi sušu nego veliku vlagu. Kod berbe je jako važno namestiti kombajn da reže što bliže cvetnoj glavici. O kvaliteti kamilice zavisi i vreme od ubiranja cveta do sušenja, koje ne sme biti duže od tri sata. Ove godine u Šokadiji očekuju prinos od oko 700 kilograma suvog cveta po hektaru. Usev na njivi ostaje dve do tri godine.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE