paelja

Ekspert za hranu otkriva: 6 namirnica koje ODBIJA da unosi

Budući da je proveo preko dvadeset godina radeći na tužbama protiv trovanja hranom Bil Marler (Bill Marler) jednostavno više ne jede određenu hranu. Advokat koji podnosi tužbe protiv Čiptola (Chipotle) nakon širenja ešerihije koli i pojave norovirusa je citiran u časopisu Helt insajdera (Health Insider) i to u delu u kojem govori o hrani koju je prestao da unosi.

Budući da je zaradio preko 600 miliona dolara za klijente putem slučajeva kod kojih je bolest izazvala određena namrnica, Marler kaže da ga je iskutvo uverilo u to da određena hrana jednostavno nije vredna rizika. Evo nekih namirnica koje se znalci plaše:

  1. Sirove ostrige

ostrige, pixabayMarler kaže da je video više bolesti izazvanih hranom koje su povezane za ostrige u proteklih pet godina nego u protekle dve decenije. Krivac je sve toplija voda. Kako se globalne vode zagrevaju, tako i raste broj mikroorganizama koji nalaze svoj put do sirovih ostriga koje, na kraju, ljudi pojedu.

  1. Polugotovo ili prethodno oprano voće i povrće

voće, pixabayMarler kaže da od ovoga beži „kao od kuge“. Možda je ovako prerađeno povrće ili voće zgodno za upotrebu jer štedi vreme, ali što više ljudi uzima u ruke i prerađuje ove namirnice postoji veća šansa za zagađivanjem. To jenostavno nije vredno rizika.

  1. Sirov prokelj

prokelj, pixabayBolesti nastale konzumacijom prokelja su iznenađujuće česte, a može se nabrojati preko 30 bakterijskih epidemija – na prvom mestu salmonele i ešerihije koli u poslednje dve decenije.

  1. Živo meso

sirovo meso, pixabayIzvinite kuvari, Marler sigurno neće naručiti svoje odreske živjim ili srednje pečenim. Prema ekspertima,  meso mora da se sprema na 160 stepeni kako bi se ubile bakterije koje izazivaju pojavu ešerihije koli ili salmonele.

  1. Nekuvana jaja

jaja, pixabaySvako ko se seća epidemije salmonele osamdesetih i ranih devedesetih godina, znaće zašto je ova namirnica na spisku. Prema Marleru, šansa za trovanje hranom putem sirovih jaja je mnogo niža danas nego pre dvadeset godina, ali on i dalje ne želi da rizikuje.

  1. Nepasterizovano mleko i sokovi

mleko, pixabaySve se jače čuju pomodarski glasovi koji ohrabruju ljude da piju „sirovo“ mleko i sokove, govoreći da proces pasterizacije smanjuje nutritivnu vrednost. Marler kaže da pasterizacija nije opasna, ali da to mogu biti sirova pića jer se izbegavanjem pasterizacije povećava rizik zaraze d bakterija, virusa i parazita. „Ne postoji toliko velika dobit koja bi poništila rizik pijenja proizvoda koji mogu biti potpuno bezbedni pasterizacijom“.

Izvor: BIZLife, Isflscience

Foto: Pixabay

Piše: A. M.

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE