Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Svetu preti nestašica čokolade

    Ako se situacija ne popravi, a ljubitelji čokolade ne smire malo strasti, čokolada bi do 2020. godine mogla da postane luksuzna roba, retka i skupa kao kavijar.

    Slatki užici poput čokolade "vrebaju" na svakom koraku, a proizvođači upozoravaju da ako nastavi toliko da se jede čokolada, za nekoliko godina police će biti prazne.

    "Nestašica čokolade" mogla bi biti realnost 2020. godine, jer od najvećih proizvođača stiglo je upozorenje: "Jedete čokoladu brže nego što farmeri mogu proizvesti njen ključni element". Cena kakaa ove godine skočila je za čak 25 odsto.

    Krivci za to jednim delom su vremenske neprilike, a drugim Azija u kojoj potražnja za tim slatkim užitkom raste neviđenom brzinom. Takav trend zahvatio je i Južnu Ameriku, odakle čokolada i potiče. Brazil, koji je nekad bio najveći svetski proizvođač kakaa, sada ga uvozi.

    Kada se sve to poveže s ebolom koja hara Afrikom, kontinentom kakaa, nastaje problem. "Ako velike kompanije ne budu mogle da kupuju kakao iz Zapadne Afrike, tražiće ga na drugim mestima, ali to bi moglo rezultirati novim povećanjem cena", ukazuje Paul Young, majstor pravljenja čokolade.

    Neki proizvođaći pokušavaju da se osiguraju ulaganjem u nove farme kakaa u Kolumbiji i Trinidadu, ali ako se situacija ne popravi, a ljubitelji čokolade ne smire malo strasti, čokolada bi mogla postati luksuzna roba, retka i skupa kao kavijar.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE