Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    I fudbaleri znaju da budu uspešni biznismeni

    Za fudbalere koji okončaju karijeru kaže se da će postati treneri ili otvoriti kafanu u centru grada. Jako je malo priča gde oni nakon završenog radnog staža u fudbalu, zarađeni novac ulože u neki ozbiljniji biznis. Ali imamo jedan primer iz Hrvatske i to u liku legende sporta u ovoj zemlji, Zvonimira Bobana.

    Kako piše Poslovni dnevnik, Boban je jedan od uspešnijih biznismena među sportistima uopšte. Razlog tome vide u tome što je povezan sa četiri firme koje su lani imale ukupan promet od 7,7 miliona evra.

    Najbolje mu posluje firma Moja zemlja, koju je Boban osnovao još 1992. pod nazivom ZB šport. Prihode firme su prošle godine bili oko sedam miliona evra,  a kao  suvlasnici zadnjih su mu se godina pridružila dvojica suigrača iz Milana: Paolo Maldini i Andrej Ševčenko. Maldini je u ušao u posao početkom 2012. i držao je deset odsto udela, a ove godine pridružio im se i Ševčenko, ali zasad nije poznato koliki je njegov udeo.

    A čime se bavi ova firma? Glavna delatnost Moje zemlje je uvoz i distribucija viršli Wudy i Pavo, dvaju vodećih brendova iz asortimana italijanske kompanije AIA. Moja zemlja je ekskluzivni zastupnik te kompanije, jednog od vodećih evropskih proizvođača pilećeg i ćurećeg mesa koji u svom asortimanu ima više od  600 artikala, a na dan obrađuje  300.000 pilića i dva miliona jaja. Grupa je jedan od vodećih italijanskih proizvođača prerađevina od svinjskog mesa.

    Kako se navode na web stranici Moje zemlje, ta firma “proizvodi robne marke za gotovo sve najveće trgovinske lance u Hrvatskoj”.

    Uz Moju zemlju, Boban je vlasnik još tri firme,  ’Na cesti 041’, ’Korten’ i ’ZB tenis’, koje su zajedno prošle godine imale oko 700.000 evra prihaoda.

    Ostatak porodice Zvonimira Bobana bavi se ugostiteljstvom. Otac Marinko Boban vlasnik je nekoliko restorana u centru Zagreba, dok je i Zvonimirova supruga Leonarda Boban takođe otvorila mali restoran u glavnom gradu Hrvatske.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE