Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  96 posto radnika koji se žale na uslove rada su u pravu

  Oko 96 odsto zaposlenih koji anonimno prijavljuju probleme na poslu je opravdano, kaže Načelnica Odeljenja za studijsko-analitičke poslove u Inspektoratu za rad Maja Ilić.

  Ministarstvo za rad ima otvorenu Kancelariju za brze odgovore u kojoj zaposleni anonimno prijavljuju probleme koje imaju u radu. Maja Ilić kaže da se ispostavilo da je oko 96 odsto tih prijava bilo opravdano.

  Govoreći o slučaju vranjske fabrike obuće Geoks, u kojoj su se neki radnici ranije anonimno žalili na mobing, Maja Ilić kaže da su u Geoksu od početka godine bile četiri anonimne prijave koje su se, kako objašnjava, ticale neisplate uvećanja zarade za prekovremeni rad, dok se jedna prijava odnosila na neadekvatne uslove rada, odnosno na povišenu temperaturu u proizvodnim pogonima.

  „Tek će inspekcijski nadzor i utvrđeno činjenično stanje pokazati šta će inspektori rada dalje preduzeti po pitanju Geoksa“, rekla je ona, a potom komentarisala i fabriku Jura, u kojoj su radnici imali slične probleme.

  „Od 2010. od kada je Jura zastupljena u Srbiji u svim pogonima i u Nišu, Leskovcu i u Rači vršeni su nadzori, donošena su rešenja koja su se ticala uslova rada, ugovori o radu nisu sadržali sve elemente, inspektori rada su donosili rešenja, po svim tim rešenjima je poslodavac postupio, ali su inspektori rada zbog utvrđenog prekršaja podnosili zahteve za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavca“, rekla je ona.

  Maja Ilić kaže da su pitanja zaposlenih koja se tiču uslova rada i neostvarivanja određenih prava svakodnevno zastupljena u radu Inspektorata. Kaže da je od početka ove godine 8.730 osoba zatečeno u radu na crno, a da su nakon inspekcijskog nadzora zaključeni ugovori sa 7.086 osoba.

  Izvor: N1

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE