Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  9 činjenica o razvodu koje bi svaki par trebalo da zna pre nego što se venča

  Stereotipi i uverenja su jedno, a statistike i istraživanja nešto drugo.
  Šta će se desiti sa decom ako se razvedemo? Šta će razvod učiniti mom zdravlju? Šta ako je moj muž mnogo stariji od mene?
  Sajt Business Insider ima odgovore na mnoga pitanja i dileme. Istraživanja pokazuju sledeće.

  Manje su šanse za razvod ako se venčate u svojim kasnim dvadesetim.

  Istraživanje koje je sproveo Nikolas Volfinger (Nicholas Wolfinger), profesor na Univerzitetu Juta, pokazalo je, sasvim suprotno ukorenjenom uverenju, što se duže čeka na venčanje ne mora da znači i bolji i duži brak.
  Po tom zaključku, najbolje vreme za brak jeste između ranih dvadesetih i ranih tridesetih godina. Ako ste stariji od 32 godine, i šanse za razvod su veće (a isto takve su i ako se venčavate kao tinejdžeri).
  Za skoro svakog, kasne dvadesete deluju kao najbolje vreme za vezivanje na duge staze,“ kaže Volfinger.

  Razvod se najčešće dešava u martu i avgustu.

  Rezultati istraživanja iz 2016. koje je prezentovalo Američko udruženje sociologa, pokazali su da se razvodi najčešće događaju u martu i u avgustu.
  Istraživači rezutate objašnjavaju time da mart i avgust prate periode odmora i praznika. Vreme odmora za neke parove može da znači „ciklus optimizma“ – kao šansu da se osveži veza, a u stvari se samo nađu isti, nerazrešeni problemi. Takođe, u vreme odmora, kada parovi više vremena provode zajedno, može da dođe do razočarenja i stresa, što rezultira time da čim se odmor završi – traži se razvod.

  Muževi koji rade manje imaju veće šanse da se razvedu.

  Skora harvardska studija o parovima pokazala je da nisu finansije te koje toliko utiču na razvod, koliko podela poslova.
  U heteroseksualnim brakovima, započetim nakon 1975. godine, u kojima muž nije radio puno radno vreme, imali su 3.3 odsto više šanse za razvod, u poređenju sa 2.5 odsto među parovima gde je muž radio puno radno vreme.

  Izgleda da je stereotip da je muškarac taj koji „donosi hleb u kuću“ i dalje veoma ukorenjen i bitan za bračnu stabilnost.

  Mit je da žena koja je imala više seksualnih partnera ima veće šanse da se razvede.

  Volfinger je pokazao da žene koje su imale između 3 i 9 seksualnih partnera imaju manje šanse za razvod nego one koje su imale 2 partnera – svog muža i još jednu osobu. (Odnosi se na brakove sklopljene oko 2000. godine).

  Parovi koji su bliži po godinama imaju manje šanse da se razvedu.

  Jedna od mnogobrojnih studija pokazala je da postoje veće šanse za razvod među heteroseksulnim parovima gde postoji velika razlika u godinama. Razlika od 5 godina daje 18 odsto za razvod, a razlika od 10 godina 39 odsto.

  Raskošne svadbe mogu da predvide manje uspešne brakove.

  Zanimljivo je da oni parovi koji su imali više pozivnica imaju manje šanse za razvod od onih koji nisu pozvali nikog.

  Razvod može da doprinese srčanim problemima kod žena.

  Skorije istraživanje pokazalo je da žene koje se razvedu imaju veće šanse da dožive srčani udar od žena koje su u braku. Ako su imale jedan razvod šanse za srčani udar su oko 24 odsto, ali ako su se više puta razvodile šanse se povećavaju na 77 odsto.

  Istraživanja nisu pokazala šta se dešava sa zdravljem žene koja ostaje u lošem braku.

  Razvod sam po sebi nema negativan uticaj na decu…

  … ali svađe među partnerima imaju. Deca čiji su se roditelji dosta svađali a zatim se razveli, imaju manje šanse da se razvedu kada budu odrasli, nego oni čiji su se roditelji svađali i na kraju se nisu razveli. Istraživači objašnjavaju time da je razvod stavio tačku na dug porodičan konflikt.

  Parovi koji pokazuju prezir jedno prema drugom imaju veće šanse za razvod.

  Prezir, koji je mešavina ljutnje i gađenja, koji pokazujete kada vidite partnera je ključan kod predviđanja razvoda.

  Izvor: BIZLife

  Foto: CBS.com

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE