Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Strani investitori: Srbija ima veliki potencijal, ali i probleme koje mora da reši

    Srbija ima veliki potencijal, ali postoje određeni problemi koje je neophodno rešiti, glavna je poruka panela Kopaonik biznis foruma na temu „Očekivanja stranih investitora povodom ekonomskih reformi“.

    Kao najveći problem Ernst Bode, izvršni direktor Messer tehnogasa istakao je administraciju ističući da u takvom okruženju kao što je naše „ne možete da cvetate“.

    „Voleli bismo još da investiramo, ali je neverovatno koliko uvek postoje neke prepreke“, naglasio je Bode i kao prepruku Vladi za unapređenje investicionog ambijenta istakao je izgradnju institucija. Bode je takođe naveo da Srbiju i posle 25 godina muči značajan nedostatak investicija, da zaostaje i tehnološki i obrazovno, kao i da je preokret moguć kroz strane direktne investicije.

    Značaj straih investicija naglasio je i premijer Srbije Aleksandar Vučić ranije tokom dana, ističući da bi odbijanje stranaca bi odvelo zemlju u glad.

    Kao dodatni problem Vladimir Čupić, direktor predstavništva Atlantic grupe za Srbiju naveo je kašnjenje usvajanja podzakonskih akata.

    Da je neophodno „ubrzanje stvari“ istakao je i generalni direktor Delhaizea John Kyritsis, što je neophodno i za dalje investicije ove kompanije.

    „Možda nećete tako brzo ući u EU, ali nama je važno da primenite propise koji postoje u EU", podvukao je Kyritsis ističući da strani investitori dolaze kada vide rezultate. Kako je naglasio investitore ne plaše teška vremena i pravni problemi, jer ukoliko žele nešto da urade uradiće, ali da je neophodno da i nadležni organi poguraju promene. Delhaize ima oko 400 radnji, 11.000 zaposlenih i radi sa 2.000 dobavljača, čime se kreiraju mogućnosti za lokalna preduzeća. „Želimo da oni poštuju određene standarde kako bi mogli da plasiraju svoje proizvode i van Srbije“, rekao je Kyritsis.

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE