CRNA GORA: Traže zaštitu njeguškog pršuta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  CRNA GORA: Traže zaštitu njeguškog pršuta

  Udruženje proizvođača njeguških specijaliteta, pokrenulo je kod Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore, postupak za geografsku zaštitu za njeguški pršut.

  Uz Zahtev za zaštitu geografske oznake, navode iz Udruženja, bilo je neophodno izraditi stručan i obiman Elaborat i usaglasiti ga sa domaćim i evropskim standardima i zakonodavstvom.

  "Da bi njeguški pršut dobio status zaštićene geografske oznake, mora ispuniti niz uslova predviđenih Specifikacijom. Njeguški pršut se mora proizvoditi po ustaljenom tradicionalnom tehnološkom postupku. Proizvodnja se mora obavljati na nadmorskoj visini većoj od 800 metara i isključivo na administrativno geografskom području Njeguša“, objašnjavaju iz Udruženja.

  Na Njegušima je registrovano 13 proizvodnih objekata, kapaciteta oko 100.000 pršuta.

  "Da bi njeguški pršut stekao status zaštićenog proizvoda biće neophodno da registrovani proizvođači dodatno osposobe svoje objekte i usklade proizvodnju sa izuzetno zahtjevnim standardima koje nameću domaći i evropski propisi“, dodaju oni.

  Ostvarenjem ove zaštite, kažu iz udruženja, obezbediće se građansko pravna zaštita za ovaj proizvod i na taj način će se izbeći plagiranje i krivo predstavljanje drugih proizvođača, koji na taj način dovode u zabludu potrošače.

  "Zaštićeni njeguški pršut će, pored deklaracije imati i vidno istaknuti znak zaštićenog proizvoda, što će kod potrošača povećati poverenje prilikom kupovine i povećati sigurnost u kvalitet proizvoda i uverenje da je proizveden na području Njeguša“, zaključili su u saopštenju koje prenosi Seebiz. 

  Foto: pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE