Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Buffett: Pad nafte se oseti i kad se sipa gorivo

    Dok usled pada cena nafte u naftnoj industriji dolazi do velikih otpuštanja i pada vrednosti kompanija, velika većina Amerikanaca polako oseća korist od jeftinije nafte svaki put kad sipa gorivo, kaže milijarder Warren Buffett.

    Poznati investitor je za na televiziju CNBC govorio o nizu tema pošto je tokom vikenda poslao redovno godišnje pismo deoničarima njegove kompanije Berkshire Hathaway.

    Više od 90 kompanija koje poseduje Berkshire Hathaway omogućavaju Buffettu detaljan uvid u različite sektore privrede Sjedinjenih Američkih Država, Na osnovu toga, on kaže da američka privreda deluje slabije nego što je mislio, ali da je i dalje optimističan u pogledu njenih dugoročnih izgleda.

    "Biznis je malo mekši na mnogo mesta nego što što sam predviđao pre četiri ili pet meseci. To ne znači da ne može doći do preokreta." Privreda SAD nastavlja spori rast, a Buffett je uveren da će se poboljšati tokom vremena, mada strmoglavi pad cena nafte ima značajan uticaj.

    Buffett je rekao da dok u naftnoj industriji dolazi do velikih otpuštanja i pada tržišne vrednosti kompanija, velika većina Amerikanaca polako oseća korist od pada cena nafte svaki put kad sipa gorivo.

    On je rekao i da ne može da predvidi kako će era niskih kamatnih stopa uticati na privredu pošto se to nikada ranije nije dogodilo, ali da bi to moglo da izobliči cene i podstakne više pozajmljivanja.

    Za slamaricu u Evropi i nekog da na njoj spava

    Warren Buffett je rekao da Berkshire Hathaway mora da drži milijarde evra u bankama u Evropi, ali da bi niske kamatne stope mogle da imaju negativne posledice na Starom kontinentu.

    "Bilo bi nam bolje ako bismo imali veliku slamaricu u Evropi u koji bismo mogli da uguramo naše stvari. Ako bih samo mogao da nađem osobu kojoj verujem da spava na toj slamarici, to bih uradio", dodao je milijarder u šali.

    On je rekao da razume zašto centralne banke smanjuju kamatne stope kako bi se pomoglo privrednom oporavku Evrope, ali da nema mogućnosti da se zna kako će to uticati na biznis.

    Buffettovo pismo deoničarima, u kojem se iznosi pregled poslovanja Berkshire Hathawaya, dosta je čitano, budući da ta kompanija ima velike profite – prošle godine 24 milijarde dolara, a 2014. godine 20 milijardi dolara.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE