Srbija u Top 50 najjeftinijih zemalja za život

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija u Top 50 najjeftinijih zemalja za život

  Američki magazin Time objavio je istraživanje kompanije za finansijsko savetovanje GoBankingRates na kojoj se nalazi lista od 50 zemalja sveta u kojima je najjeftinije živeti, gde je Srbija na 18. mestu.

  Analiza koristi podatke o kupovnoj moći stanovništva, troškovima iznajmljivanja stanova, cenama prehrambenih artikala, prevoza, komunalnih usluga i sl.

  Cene se upoređuju sa Njujorkom, a prema analizi kupovna moć u Srbiji je 52,4 odsto manja u odnosu na američki grad, iznajmljivanje je čak 94,6 odsto jeftinije, cena prehrambenih artikala 73,2 odsto jeftinija, a domaći proizvodi i usluge 66,8 odsto jeftiniji u odnosu na Njujork.

  Za Srbiju se navodi i podatak da su troškovi iznajmljivanja stana treći najniži na listi zemalja najjeftinijih za život, a „tipičan primer je Novi Sad gde je cena mesečnog najma jednosobnog stana 170 evra.“

  Od zemalja u regionu, na trećem mestu je Kosovo, deseta je Makedonija, 11.mesto zauzima BiH, Grčka je jedno mesto iza Srbije, a slede Bugarska i Rumunija, Crna Gora je 26., Albanija 27., Slovenija 36., Mađarska 38., Hrvatska 47.

  Prema listi, najjeftinija za život je Južnoafrička Republika, dok je druga Indija. 

  Foto: pixabay

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE