Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    10 činjenica iz života mističnog umetnika Vincent van Gogha

    Danas je jedan od najpoznatijih slikara na svetu, predstavnik posimpresionizma, a njegova dela, kako se smatra nemaju cenu. O njegovom životu i smrti postoje brojne spekulacije, a ovih deset činjenica će vas zaintrigirati da saznate još.

    1. Rođen je 30. marta 1853. godine u naselju Groot-Zundert, u Holandiji. Ime je dobio po svom pokojnom dedi i bratu koji je rano umro, a rođen je godinu dana pre njega, prenosi blog Ted.

    2. Vincent van Gogh je imao čak 27 godina kada je naslikao svoje prvo delo.

    3. Kada je počeo da slika koristio je seljake kao modele. Kasnije počinje da slika cveće, pejzaže i sebe, uglavnom zato što je bio suviše siromašan da plati ljude da mu poziraju.

    4. Patio je od epilepsije temporalnog režnja. To je hronično neurološko stanje koje se javlja u obliku napada, periodično, bez posebnih razloga.

    5. Tokom jednog od svojih napada bolesti Vincent je napao svog prijatelja Paul Gauguina otvorenim brijačem. On je na kraju, osećajući krivicu sam sebi isekao deo uha, a ne celo kako se već godinama spekuliše.

    6. Naslikao je svoje najpoznatije delo ’Zvezdana noć’ dok je boravio u jednom francuskom azilu u Provansi. Nakon prelaska na lečenje u ovu oblast on rasvetljava svoju paletu i stvara nova dela.

    7.  Za kratak period svog slikarstva koji je trajao nešto manje od decenije, Vincent van Gogh je naslikao čak oko 900 slika.

    8. Smatra se da je on upucao sam sebe na žitnim poljima u mestu Auvers u Francuskoj, ali nije umro tada već dva dana kasnije. Tada je imao 37 godina. Ove činjenice su sporne ali postoji nekoliko alternativnih teorija, uključujući onu da su ga upucala dva dečaka. Njegov brat Teo koji je bio uz njega na samrti rekao je da su mu poslednje reči bile „Tuga će trajati zauvek“.

    9. Vincent Van Gogh je vizuelno prikazivao turbulencije, i postavio neverovatno kompleksan ( i još uvek ne rešen) matematički princip u nekoliko slika tokom svog neverovatno haotičnog životnog puta.

    10. Tokom svog života Vincent Van Gogh je prodao samo jednu sliku. Veliku slavu stekao je tek nakon svoje smrti.

    Foto: pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE