Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako da sprečite šefa da vam čita privatne poruke

    Pisali smo već da je Evropski sud presudio: Poslodavac može da nam čita privatne online poruke i to čak i da to ne znamo, tj. da nam ne kažu. Ali, postoje načini da sakrijete informacije od svog poslodavca.

    Glavna stvar jeste da osigurate da se vaši uređaji za posao i lični uređaji (telefon, kompjuteri) ne mešaju. Da biste bili još sigurniji, ne bi trebalo na vaš poslovni uređaj da stavljate ništa što nije posao, i obrnuto. Čak i to što imate aplikaciju za poslovni email znači da može da se upotrebi za posao, i potencijalno zamagli granice.

    Druga je da bilo kakvu vašu komunikaciju čuvate u aplikacijama koju ne koristite za posao. Neki softveri kao što je Slack, može biti upotrebljen za poslovni ali i privatni chat – ali kada ih mešate znači da koristite profesionalno okruženje za privatnu komunikaciju, što dalje vodi do toga da vaš šef može da ih pročita.

    Mnoge aplikacije – kao što su iMessage, WhatsApp i Telegram – mogu da šifruju poruke, tako da mogu da se čitaju samo na uređaju koji ih šalje, kao i na uređaju koji dobija te poruke. To bi značilo da šef mora da vam uzme telefon, da bi pročitao poruke, ne može tek tako da „upadne“ u sistem.

    Ali šifrovanje ne znači ništa ako vaš šef ima pristup uređajima sa kog se poruke šalju. Tako na primer, ako koristite WhatsApp na mobilnom telefonu koji je poslovni, one ne mogu da se „presretnu“ ali šef može da uzme vaš telefon i vidi poruke.
    Takođe, ako zaista želite da budete sigurni u svoju privatnost, nemojte koristiti poslovni WiFi.

    Imajte na umu da, po rečima eksperata, poslodavac kao ni ceo IT deo ne mora da nam kaže da su naše poruke nadgledane. Takođe, ni vaš poslodovac ne mora da vam da upozorenja da će gledati vaše poruke.

    Dakle, razdvojite poslovno od privatnog.

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE