Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prvu petoletku preuzimaju radnici

    Pogone Prve petoletke iznajmiće konzorcijum od 730 bivših zaposlenih, koji će od otpremnina uložiti svako po 500 evra osnivačkog kapitala.

    Čak 730 bivših radnika Prve petoletke će u Agenciji za privredne registre upisati novi konzorcijum. Svaki do njih uložiće po 500 evra osnivačkog kapitala. Ovako će se rešiti problem sedam zavisnih i dva osamostaljena preduzeća iz Trstenika.

    Ideja je da zakupimo fabriku i nastavimo proizvodnju. Firma će započeti da radi bez nasleđenih obaveza. Tako ćemo premostiti period do privatizacije. Na ovom programu radimo već dva meseca sa konsultantima i predstavnicima Ministarstva privrede, objašnjava za Novosti Ljubisav Panić, direktor Holdinga.

    Predsednik opštine: Da nisu direktori?

    Predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić zatražio je razjašnjenje izjave ministra privrede Željka Sertića da će "tri Petoletke" preuzeti radnici. U otvorenom pismu navodi da očekuje da se najhitnije obustave svi procesi koji se u ovom trenutku odvijaju u vezi sa socijalnim programom i pokretanjem predstečajnog postupka.

    Želimo da verujemo da pod pojmom preuzimanja Prve petoletke od strane radnika, ne podrazumevate preuzimanje od strane aktuelnih direktora koji osnivaju privatne firme i koji imaju nameru da uđu u zakup Prve petoletke, navodi Aleksić, ističući spremnost lokalne samouprave da se odrekne potraživanja iz fabrika na ime očuvanja radnih mesta i očuvanja kompanije.

    Želimo da verujemo da pod pojmom "tri Petoletke", vi zapravo mislite na Prvu petoletku iz Trstenika kao najvećeg proizvođača hidraulike i pneumatike na Balkanu i da je u pitanju samo tehnička greška ili lapsus, a ne nedovoljno poznavanje sopstvenog resora.

    Bor i Resavica najkrupniji zalogaj

    Zastava grupa ide u stečaj. Nada, međutim, nije izgubljena za sve. Nadležni tvrde da postoji zainteresovani kupac za pogon u Somboru – Zastava specijalni automobili. Partner bi preduzeće kupio iz stečaja.

    Zaštitu države od prinudne naplate do kraja maja 2016. godine imaće još deset preduzeća. To su FAP, Petrohemija, Jumko, Trajal, Galenika, Politika, Ikarbus, Fabrika kablova Jagodina.

    Najkrupniji zalogaji za državu biće RTB Bor i Resavica. Zahtev MMF je da prestanu dotacije privredi, a ova dva sistema zapošljavaju zajedno oko 10.000 radnika, što država neće moći, a verovatno ni hteti da ignoriše.

    Deo imovine Prve iskre Barič već je prodat kako bi se namirili dugovi prema radnicima. Ova firma takođe ide u stečaj, ali bi na njenom prostoru trebalo da se izgradi novi pogon. Zainteresovana je kineska kompanija Meita.

    Desetine preduzeća će silom zakona otići u stečaj jer nisu našle kupca. Prema podacima Agencije za privatizaciju, neprodatih je 246 preduzeća. Sva ona koja su društvena od 1. januara više ne mogu da postoje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE