Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Negativan tekst o tvojoj firmi? Plati, pa ga nećemo objaviti

    Bivši predsednik kompanije koja izdaje neke od najznačajnih novina u Kini osuđen je danas na zatvorsku kaznu jer je učestvovao u iznudi novca od firmi kojima je zaprećeno da će o njima pisati negativno ako ne plate reket.

    Nekadašnji predsednik kompanije "21st Century Media Co" Shen Hao osuđen je na četiri godine zatvora i mora da plati 60.000 juana (oko 9.500 američkih dolara).

    Istovremeno, kompanija je kažnjena sa 9,5 miliona juana, odnosno 1,5 miliona dolara.

    Kažnjen je i bivši rukovodilac finansijskog sektora kompanije Le Bing koji neće moći da obavlja funkciju u naredne dve godine. Kako je utvrđeno, kompanije su morale da plate oko 32 miliona američkih dolara u reklamama kako se o njima ne bi pisalo negativno. Shen je od toga primio oko milion dolara, dok su ostali u kompaniji podelili oko dva miliona dolara.

    Kineske vlasti su, takođe, naredile kompaniji "21st Century Media" da zatvore jedan od najvažnijih kineskih poslovnih sajtova "21cbh.com" i magazin Money Weekly. Svi mediji u Kini praktično su u vlasništvu državnih organa ili vladajuće Komunističke partije, piše agencija AP. Međutim, od većine njih se traži da se finansijski same izdržavaju i dozvoljeno im je da donose uredničke odluke po merilima partijskog cenzorskog uputstva.

    Foto: FreeImages

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE