Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sve je u govoru tela: 5 načina da povećate samopouzdanje

    Amy Cuddy, profesorka na poslovnoj školi na Harvardu, održala je TED govor o dobrobitima “moćnih poza”, ili "upotebama" tela da bismo se osećali puni samopouzdnja. Cuddy kaže da naš stav često prati naše ponašanje, ali i da važi obrnuto – ponašanje i dela mogu da zavise koji smo stav zauzeli.

    Na primer, ukoliko imate psihološku barijeru da sebi (do)kažete da ste sjajni, savršeni, lepi, zgodni, zauzmite određenu pozu, i tako će vaše telo poslati poruku vašem umu, koji bi trebalo da bude u to uveren. Dalje, kako Cuddy kaže, usvajanjem govora tela moćne osobe promeniće se način na koji vas drugi ljudi vide i način na koji se ponašaju prema vama.

    Kako možemo da primenimo ovu strategiju sledećeg puta kada se suočavamo sa izazovnom situacijom?

    Evo nekoliko položaja tela koji će vam podići samopouzdanje na poslu:

    Kada zaključujete ugovor (ili završavate sastanak) stavite ruke na sto i nagnite se malo napred
    Kada držite prezentaciju i kako se ona približava kraju a želite da poentirate, namestite se u ovu pozu. To što ste se nagnuli napred pokazuje da vam je stalo i da ste u poziciji u kojoj dominirate. Psiholozi kažu da ova poza može u isto vreme i da zastraži i zavede.

    Kada želite da kažete neku ideju, stavite noge na sto, ruke iza glave i povijte se malo na nazad
    Ova “šef” poza daće vam više samopouzdanja da “izbacite” neku ideju ili novitet koju inače ne biste zbog stidljivosti, manjka uverenosti u sebe i svoje ideje itd. Takođe, ova poza omogućava da preuzmemo rizik.

    Pre intervjua, raširite noge i ispružite ruke iznad glave u obliku slova V
    Ovo je poza “velike moći” odnosno kako je Cuddy zove “The Performer” u čast Micka Jaggera. Pre intervjua (za posao), raširite ruke što više možete kao kada biste to uradili na bini dok vam hiljade dlanova tapše. Zadržite se u ovoj pozi do dva minuta kako biste osetili i hormonske promene koje će vam dati dozu samopouzdanja.

    Ako ste vi osoba koja sprovodi intervju, stavite ruku na naslon stolice, kolena neka budu odvojena
    Na taj način bićete “otvoreni”, ali sa nogama na zemlji. Cuddy je ovu pozu nazvala “direktorska” nakon što je videla sliku Opre Winfrey koja izgledala kao potpuni šef.

    Kada razgovarate sa šefom, ispravite se, stavite ruke na bokove a stopala neka vam budu u ravni kukova
    Kada vam se šef pridruži, recimo kod mašine za kafu, sigurno da vam neće biti baš najprijatnije. Potrudite se da ležerno razgovarate sa njim. Upravo ova poza, koju je Cuddy nazvala “Poželjna žena” daće vam dozu samopouzdanja, smirenosti, i kontrolu. Potpuno suprotan efekat ima na primer dodirivanje vrata, koje pokazuje anksioznost i manjak kontrole.

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE