Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    SUSPENZIJA: Blatter i Platini osam godina van fudbala

    Sepp Blatter i Michel Platini, prvi ljudi FIFA i UEFA, suspendovani su na osam godina. Njih dvojica neće moći da se bave nikakvim aktivnostima u vezi sa fudbalom – ni sportskim ni administrativnim., objavila je Svetska kuća fudbala.

    Blatter i Platini suspendovani su zbog "nelojalne isplate" od dva miliona dolara koliko je 79-godišnji Švajcarac 2011. godine platio bivšem francuskom reprezentativcu za konsultantske poslove obavljane od 1998. do 2002. godine.

    “Ni u svojoj pisanoj izjavi, niti u ličnom saslušanju, gospodin Blater nije uspeo da pokaže pravni osnov za isplatu tog novca, a njegov argument o usmenom dogovoru nije dovoljno ubedljiv i odbijen je“, navodi se između ostalog u saopštenju Etičke komisije,prenosi B92.

    Dalje se navodi da dokazi nisu bili dovoljni kako bi se Blatter i Platini kaznili na osnovu člana 21 Etičkog koda FIFA (mito i korupcija), ali jesu bili dovoljni da se podvedu pod član 20 – “nuđenje i prihvatanje poklona i drugih benefita“.

    Osim toga, Blatter je zbog sukoba interesa prekršio još nekoliko članova, moraće da plati i 50.000 švajcarskih franaka, dok će Francuz platiti 80.000 franaka.

    Blatter je danas rekao da će se žaliti Sudu za sportsku arbitražu na odluku Etičke komisije Fife o osmogodišnjoj suspenziji.

    "Žaliću se Sudu za sportsku arbitražu, ali i švajcarskom sudu. Po švajcarskom zakonu za ovakvu kaznu moraš da uradiš nešto veoma, veoma važno", rekao je Blatter novinarima u Cirihu.

    "Ovo nije dobar dan za mene ili Fifu. Poslednji put smo se ovde sastali kada smo predstavljali kandidaturu Južnoafričke republike za Svetsko prvenstvo 2010. Tog dana je ovde bio i Nelson Mandela. Govorio je o humanosti… U svetu fudbalu humanost nema drugo značenje osim međusobnog poštovanja. Ovo pominjem, jer sam današnju vest dobio malo posle vas", rekao je Blatter.

    On je istakao da je postao "vreća za udaranje".

    "Veoma mi je žao. Žao mi je što sam i dalje vreća za udaranje. Žao mi je fudbala. Žao mi je Fife. Služio sam više od 40 godina. Žao mi je više od 400 zaposlenih u Fifi. Žao mi je i sebe i kako sam tretiran u ovom svetu humanosti", naveo je Blatter.

    Blatter i Platini imaju pravo na žalbu, verovatno će se i žaliti Sudu za arbitražu u sportu u Lozani, ali sva je prilika da Platini neće moći da se kandiduje za novog predsednika FIFA, kao i da će se Blaterova 40-godišnja karijera u FIFA završiti na sramotan način.

    Dogovor vredan dva miliona između Platinija i Blattera otkriven je u sklopu istrage švajcarskog državnog tužioca o korupciji pri dodeli domaćinstava za svetska prvenstva 2018. i 2022. godine.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE