REZOLUCIJA UN O SIRIJI: Bez uticaja na teroriste

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  REZOLUCIJA UN O SIRIJI: Bez uticaja na teroriste

  Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojio rezoluciju o Siriji, kojom se na četiri strane izričito traži od svih strana u sirijskom konfliktu da momentalno prestanu sa napadima na civile.

  Prethodno su pet stalnih članica Saveta bezbednosti dogovorile tekst rezolucije za sirijski mirovni proces. Mehanizam za posmatranje i verifikaciju poštovanja dogovora biće smišljen u narednim mesecima.

  "Sirijski narod će odlučiti o budućnosti Srije", navodi se u rezoluciji, dok mediji javljaju i da bi, prema tekstu, UN trebalo da dovede za pregovarački sto predstavnike sirijske vlade i opozicije početkom januara.

  Primirje bi trebalo da bude uspostavljeno paralelno sa razgovorima. Tekst rezolucije sadrži ranije usaglašene rokove za formiranje prelazne vlade i organizovanje izbora pod nadzorom Ujedinjenih nacija.

  Predviđeno je da generalni sekretar UN pripremi izveštaj o mogućnosti stvaranja mehanizama za nadgledanje primirja, kao i za okupljanje najšireg mogućeg spektra opozicionih grupacija u Siriji radi pregovora sa Damaskom.

  Tekst sadrži i poziv stranama koje učestvuju u sukobu u Siriji da pod hitno omoguće dopremanje humanitarne pomoći u tu zemlju.

  Ipak, rezolucija neće imati uticaja na akcije protiv terorističkih grupa. To znači da će se ruski, američki i francuski vazdušni napadi u Siriji nastaviti. U ratu u Siriji do sada je poginulo oko 250.000 ljudi a skoro 12 miliona je raseljeno.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE