Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Država će preuzeti 23,4 milijarde dinara dugova Srbijagasa prema NIS-u

  Dugove Srbijagasa prema Naftnoj industriji Srbije (NIS) u iznosu od oko 23,4 milijarde dinara biće isplaćeni iz republičkog budžeta, predviđeno je zakonom koji je Vlada Srbije dostavila Skupštini na usvajanje.

  Kako se navodi u Predlogu zakona o preuzimanju obaveza Srbijagasa prema NIS-u i pretvaranju tih obaveza u javni dug Srbije, dug će biti izmiren do 2018. godine, a plan je da se do kraja ove godine isplati 20 odsto ukupnog duga.

  U obrazloženju se navodi da zbog finansijske situacije u Srbijagasu, odnosno velike kreditne izloženosti, nedovoljne naplate za isporučeni gas, nelikvidnosti privrede ; i daljinskog sistema grejanja, Srbijagas ; nije u mogućnosti da obezbedi finansijska sredstva i izmiri obaveze, a da pri tome ne ugrozi tekuće snabdevanje i plaćanje gasa.Zbog toga je, kako se navodi, neophodno da osnivač, odnosno Republika Srbija, obezbedi finansijska sredstva kako bi se izmirile obaveze pema NIS-u.

  Kako se poslovanje Srbijagasa u periodu 2008-2013. godine odvijalo u neekonomskim uslovima, zbog dispariteta cena gasa, nelikvidnosti privrede i daljinskih sistema grejanja i preporuke da Srbijagas obezbeđuje gas preduzećima u restrukturiranju, došlo je do kašnjenja u izmirivanju obaveza prema NIS-u pa je između Srbije i NIS-a zaključen Memorandum o regulisanju potraživanja NIS-a prema Srbijagasu i HIP Petrohemija Pančevo.

  U Memorandumu se navodi način regulisanja dugovanja Srbijagas prema NIS-u nastalih u periodu od 1. decembra 2011. do 31. marta 2013. godine.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE