Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Musk strepi od apokalipse u `terminator stilu`

    Tehnološki magnat Elon Musk želi da za svog života vidi radikalno promenjen svet, a među njegovim vizijama su kolonizacija Marsa ili snabdevanje strujom putem baterija i u najzabačenijim delovima planete, dok najveću opasnost vidi u razvoju veštačke inteligencije.

    Prvi čovek kompanije Tesla Motors je o navedenim i drugim vizijama razgovarao u intervjuu za GQ magazin, izrazivši bojazan da bi napredak civilizacije i tehnologije mogao zaustaviti treći svetski rat.

    "Ja mislim da mi ne možemo isključiti mogućnost trećeg svetskog rata. Znate, u 1912. su proglašavali novu eru mira i blagostanja, govorili su da je zlatno doba i da je rat završio. I onda ste imali Prvi svetski rat, za kojim je stigao Drugi, nakon čega je usledio Hladni rat."

    Zato mislim da trebamo priznati kako postoji stanovita mogućnost trećeg svetskog rata. Ako se to dogodi moglo bi biti gore od bile čega pre, ukoliko se posegne za nuklearnim oružjem, upozorava Musk koji misli da bi moglo doći do vrlo snažnog društvenog pokreta protiv tehnologije".

    "Marsovac"

    On je ove godine najavio kako uskoro namerava da objavi detalje o svojim planovima za kolonizaciju Marsa. Uz osvrt na razvojne programe raketa, Musk kaže kako će sa specifičnostima projekta nastupiti u javnosti tek sledeće godine.

    "Pre nego što objavimo o čemu se radi, želim biti siguran da neće biti velikih promena u planovima. Ali da. Mislim da će zvučati poprilično ludo, nezavisno o okolnostima. Velike su stvari u pitanju, ovakvu arhitekturu još niko nigde nije opisao", dodao je.

    Razumevanje veštačke inteligencije

    Dugo vremena kralj tehnologije Elon Musk otvoreno je govorio o opasnostima stvaranja veštačke inteligencije. Strahujući da bismo jednog dana mogli postati metom velike apokalipse u Terminator stilu, šef Tesle udružio se s drugim istaknutim tehnološkim rukovodiocima kako bi ponudili rešenje.

    Odgovor je došao u obliku novog neprofitnog pothvata poznatog kao OpenAI koji je prikupio 1,3 milijarde dolara kako bi se osiguralo da se veštačka inteligencija stvara kako bi nadopunila ljudske sposobnosti, umesto da nas učini zastarelima.

    Musk će biti supredsedavajući sa Samom Altmanom. Projekat je privukao uticajne donatore uključujući suonivača PayPala Petera Tjiela, suosnivača LinkedIna Reida Hoffmana i suosnivačicu Y Conmbinatora Jessicu Livingston.

    "Naš cilj je da unapredimo digitalnu inteligenciju na način koji će verovatno koristiti čovečanstvu kao celini, bez potrebe da proizvede povratak finansija", objašnjeno je na stranicama neprofitne kompanije.

    Razumevanje razvoja veštačke inteligencije na nivou čoveka je neizbežno, a organizacija se nada da će staviti dobar ishod za sve iznad osobnog interesa.

    Kako bi to postigla, organizacija OpenAI će svoja istraživanja javno deliti kako bi se suprotstavili velikim korporacijama i vladama koje iskorišćavaju tehnologiju koja se razvija. Istraživači će se, tvrde, snažno podsticati da objavljuju svoj rad na bilo koji način. Takođe, sarađivaće sa zaposlenicima drugih institucija.

    Na pitanje hoće li otvoreni pristup informacijama koje se tiču istraživanja samo olakšati iskorišćavanje tehnologije, suosnivači su odgovorili da se o toj temi itekako razgovaralo.

    "Mislim da je najbolja obrana protiv zloupotrebe veštačke inteligencije osnaživanje mogućnosti da je što više ljudi poseduju. Ako svako ima te moći, onda jedna osoba ili grupa pojedinaca ne mogu imati super moći", objasnio je Musk.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE