Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    RASPRAVA O BUDŽETU Dan prvi: Vučić voli Fiskalni savet

    Poslanici Skupštine Srbije su više od 16 sati bez pauze raspravljali o predlogu budžeta za 2016. godinu u načelu, a sednica na kojoj će se rapravljati o amandmanima na taj dokument i prateće zakone počeće danas u 15 sati.

    Rasprava o predlogu budžeta je počela u sredu u 10.00, a završena je jutros dva sata posle ponoći.

    Najavljeno je da će na predlog budžeta biti dostavljeno više od 200 amandmana.

    U raspravi o predlogu budžeta za narednu godinu predstavnici stranaka na vlasti su ocenjivali da je Vlada tim dokumentom pokazala da vodi ogovornu ekonomsku politiku kojom se obezbeđuje fiskalna stabilnost, a opozicija je tvrdila da se samo na papiru prikazuje bolji život u Srbiji dok građani žive sve lošije.

    Premijer Alaksandar Vučić pohvalio se u Skupštini Srbije da u ovoj godini, prvi put, nakon 43 godine, Srbija nije imala rebalans budžeta.

    "Prvi put smo imali veće prihode, a rashode smo smanjili. To je veliki uspeh i velika stvar i ja vama čestitam na tome", rekao je Vučić i dodao da ne može sa sigurnošću da obeća da neće biti rebalansa u narednoj godini, ali da će vlada nastojati da ga ne bude.

    Premijer je rekao da je saglasan sa Fiskalnim savetom i zahvalio im je na pozitivnoj oceni o prihodima za 2016. koji su dobro izračunati, ali je primetio da je to konzervativna računica.

    "Savet je rekao da nije bilo foliranja, da se praniraju prihodi, a ja ću da vam kažem da je pokazana veća ozbiljnost u tome", naveo je on, obrazlažući to time što je vlada u oktobru, zahvaljujući digitalizaciji koja je urađena na vreme, uspela da naplati 105 miliona evra ili 13 milijardi dinara od operatera za 4G mrežu.

    "Mi taj novac još nismo uzeli. Iznenadili smo ih što smo rekli da nam to uplate tek u januaru 2016. Zvali su da pitaju (operateri) da li Vučić zna o čemu se radi, ja sam se javio i rekao da nećemo da prikazujemo idealne bilanse nego ćemo to da uštedimo i da kasnije trošimo", rekao je Vučić i dodao da je zato govorio da je "veći MMF od MMF-a i zato volim i Fiskalni savet".

    Raspravu je obeležila i polemika ministra inostranih poslova Ivice Dačića i poslanika Demokratske stranke Dragana Šutanovca.

    Dačić je rekao da se ponosi rezultatima koje je SPS i koalicija koju predvodi ostvarila ne samo u aktuelnoj vladi, već i na ono što su radili od 2012. godine, za razliku od prethodne vlasti DS, u vreme Zorana Đinđića, koja je, pored ostalog, kao rešenje za RTB Bor predlagala da se tamo proizvodi nameštaj.

    Poslanik DS Dragan Šutanovac mu je odgovorio da se očigledno ne menja, jer ima jedan cilj, a to je da sedi tu gde sedi i da kritikuje one koje je nekada najviše hvalio.

    "Predsedavali ste OEBS-u zahvaljujući ministru iz DS… Građanima ste ostavili 12 neisplaćenih penzija od 2000. godine, 16 meseci neisplaćenih socijalnih davanja, 250 miliona evra deviznih rezervi, 20 evra prosečnu platu, a mi smo ostavili 380 evra prosečnu platu. Ako neko u ovoj skupštini ne treba da priča o prošlosti to ste vi i niko drugi", replicirao je Šutanovac i pozvao Dačića da više ne pominje Đinđića i da se u inostranstvu ne hvali da ga je poznavao.

    Dačić mu je uzvratio pitanjem: "Da nije bilo mene gde biste vi bili?"

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE