Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dogodine bolji životni standard građana, kaže ministar

    Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da je budžet za 2016. godinu planiran na osnovu očekivanja da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) dogodine iznositi 1,75 odsto, što će obezbediti bolji životni standard građana.

    Vujović je obrazlažući predlog budžeta u Skupštini Srbije rekao da je on i socijalni i razvojni jer je obezbeđeno više nego dovoljno novca za sve isplate građanima i privredi, a povećani su rashodi za kapitalne investicije.

    "Budžet za 2016. godinu nastoji da očuva finansijsku i ekonomsku stabilnost države, ispuni sve zakonske obaveze prema građanima i organizacijama, okrene putanju javnog duga i omogući više investicija koje će dovesti do konačnog ekonomskog ozdravljenja zemlje", kazao je Vujović.

    Planirani prihodi republičkog budžeta u 2016. godini su 997,4 milijarde, rashodi 1.119 milijardi, tako da će deficit biti 121,8 milijardi, što je oko tri odsto BDP, dok će deficit opšte države biti četiri odsto BDP-a.

    Kako je pojasnio Vujović, poreski prihodi će biti 829 milijardi dinara, što je 83 odsto ukupnih prihoda državne kase, 156 milijardi su neporeski prihodi, a 11,4 milijarde su donacije budžetu.

    Rast poreskih prihoda se očekuje usled bolje naplate i sprečavanja sive ekonomije, kao i po osnovu povećanja akciza na naftne derivate.

    Najavio je povećanje akciza na naftne derivate u proseku od oko tri dinara po litru, jer je procenjeno da će povećanje cena nafte manje uticati na siromašno stanovništvo od povećanja poreza.

    "Mere fiskalne konsolidacije će biti nastavljene, iako će penzije biti uvećane 1,25 odsto i plate dela zaposlenih u javnom sektoru" kazao je Vujović.

    On je istakao da će ukupne kapitalne investicije u 2016. godini biti 40,9 milijardi dinara uz "skrivene", dopunske investicije koje će iznositi 27 milijardi, što će doprineti rastu BDP-a za 1,3 procentnih poena.

    Vujović je dodao da se i dalje očekuje veći uvoz od izvoza, ali da će doći do povećanja izvoza, što će omogućiti dalje smanjivanje spoljnotrgovinskog deficita sa 11,8 odsto u 2015. godini na 11,4 odsto u 2016. godini.

    "Bilans tekućih plaćanja biće negativan i iznosiće 1,6 milijardi evra, odnosno 4,6 odsto BDP. To je za nas poboljšanje", rekao je Vujović.

    Sredstva namenjena za robe i usluge su restriktivna, rekao je ministar i dodao da se na taj način usporava rast otplatnih kamata.

    Vujović je istakao da će država nastojati da smanji prosečnu kamatnu stopu duga tako što će se koristiti jeftiniji krediti, među kojima je i pozajmica od Ujednjenih Arapskih Emirata.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE