Srbija neće moći još dugo da odbija GMO?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija neće moći još dugo da odbija GMO?

  Srbija je jedna od tri evropske zemlje koje nisu članice Svetske trgovinske organizacije, a osnovni razlog je što odbija da usvoji novi zakon o genetski modifikovanim organizmima.

  Srbija je uz BiH i Belorusiju jedina zemlja Evrope koja nije članica STO, a razlog je što odbija da usvoji novi zakon o GMO. Uslov za STO, ali i za EU, jeste uklanjanje otvorene zabrane prometa GM proizvoda, dok uzgoj može biti i zabranjen, naveo je izvor ministarstva trgovine.

  Na skupu o značaju članstva u STO za pristupanje EU rečeno je i da Srbija ima načine da se zaštiti od priliva GM proizvoda raznim merama, poput složenih procedura za registraciju.

  Izvor iz Ministarstva trgovine naveo je da Srbija može da uvede visok nivo zaštite poput EU, u kojoj se gaji samo jedna GM kultura u samo pet zemalja, a mogućnost zvanične zabrane uzgoja iskoristilo je 19 zemalja, od čega 17 na celoj teritoriji.

  Na pitanje da li je moguće da neka članica STO kojoj je promet GMO značajan traži od Srbije da snizi standarde zaštite, u Ministarstvu trgovine navode da bi Srbija kao kandidat za članstvo u EU mogla da dobije i pomoć Brisela za rešavanje tog problema.

  Kako navodi izvor iz tog ministarstva, Srbiji je na putu ka EU ostalo još da završi pregovore sa Ukrajinom i Brazilom, za šta ima izgleda da će biti okončani bez velikih problema, dok su u pregovorima sa SAD završena razna složena pitanja, ali je za tu zemlju važno usvajanje zakona o GMO.

  Pristupanje STO je važno za privlačenje investitora jer pruža predvidljivost i efikasan način rešavanja sporova, a ključni je element i za poglavlje 30 u pregovorima sa EU, u kojem se obrađuju ekonomski odnosi sa inostranstvom, navode predstavnici ISAC fonda.

  Izveštaj sa skrininga za poglavlje 30 još nije javno dostupan, a nije doneta odluka o tome da li će biti postavljen uslov za njegovo otvaranje. U ISAC fondu navode da je u ovom poglavlju nema mnogo posla kada zemlja pristupi STO, jer pristupanjem usvaja ključne elemente propisa koje primenjuje EU.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE