Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novi model Fiata stiže u Kragujevac?

    Zahlađivanje odnosa između Ankare i Moskve, moglo bi motivisati italijanski Fiat da proizvodnju upravo predstavljenog novog modela "tipo", umesto u Turskoj, pokrene u Kragujevcu.

    Fiat je za novinare iz Evrope organizovao u Torinu svetsku promociju novog modela "tipo". Zbog najnovijih događaja u Turskoj, gde se ovaj model proizvodi za čitav svet, postoji velika šansa da se "tipo" pojavi na proizvodnim linijama u Kragujevcu.

    To zavisi od našeg dogovora sa Rusijom o kvotama za uvoz automobila, ali i od razvoja političke situacije u Turskoj, javlja RTS.

    Kada je planiran i kada je zamišljen Fiat "tipo" kao novi mobel za tržišita sa kupcima plićeg džepa, nije ni bilo spekulacija da će se on proizvoditi dalje od Turske. Međutim, posle obaranja ruskog aviona i pretvaranja Turske u ruskog "neprijatelja broj jedan", strani proizvođači kao Fiat razmišljaju o alternativi za proizvodnju.

    To se logično nameće pošto je "tipo" na platformi našeg 500 L. To otvara vrata da se "tipo" montira u Kragujevcu za šta Italijani veoma uzdržano već sada kažu da je sve moguće. "Tipo" je automobil koji će zahtevati masovnu proizvodnju, jer mu cena od 12.500 evra garantuje uspeh na mnogim tržištima.

    "Za 12.500 evra dobijate automobil solidno opremljen, ima pored motora od 1.600 kubika dizel, aluminijumske felne, siti volan, radio sa blututom, kameru za vožnju u nazad, praćenje bele linije i još mnogo toga. Jednostavno to je dobro opremljen sedan", kaže Antonela Brunoat iz Fiata.

    Fabrika Fiat-Chrysler automobili Srbija ima dovoljan kapacitet da prihvati novi model. Ovogodišnji izvoz fabrike iz Kragujevca do oktobra je milijardu evra. FCA je jedna od 10 najboljih fabrika u Evropi po oceni udruženja proizvođača i spremna je bez prepravki prihvati nove modele.

    Alberto Dilio iz Dizajn centra Fiata kaže da je "tipo" na istoj platformi kao i 500L i 500 living. "Ovo je model od kojeg očekujemo mnogo, do 2017. godine Fiat će proizvoditi milon vozila godišnje u Evropi", rekao je Alberto Dilio.

    U Ministarstvu privrede ozbiljno razmišljaju o budućnosti fabrike u Kragujevcu. Ugovor sa "Fiatom" ističe 2018. godine.

    Novih modela će biti, kažu čelnici Fiata, a na nama je da se dobro organizujemo. Na ruku nam ide neutralnost u političkim sukobima, tako da možemo iskoristimo svoju poziciju i dobijemo nove poslove, kažu u toj kompaniji.

    Foto: FCA

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE