Država povećava akcize na gorivo i piće

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Država povećava akcize na gorivo i piće

  Državni budžet biće dodatno napunjen od naredne godine i od povećanih akciza na gorivo, što je već i najavljivano, ali i na alkoholna pića.

  Predlogom izmena Zakona o akcizama, koji je dostavljen Skupštini, predviđeno je povećanje nameta na gorivo i alkoholna pića od januara iduće godine. Vlada je predložila da namet za TNG bude za dinar veći po kilogramu, a da se akciza za dizel i bezolovni benzin poveća za četiri, odnosno 2,5 dinara po litru, pišu Novosti.

  Propisivanjem akcize na derivate nafte obezbediće se godišnje povećanje prihoda po ovom osnovu u iznosu od dodatnih šest milijardi dinara, a predlagači su stavili oznaku "hitno". Razlozi za donošenje zakona po hitnom postupku je potreba za dodatnim prihodima u budžetu od 2016, navodi se u objašnjenju predlagača akta.

  Koliko će to uticati na poskupljenje na pumpama, zavisi i od drugih faktora, kao što su cena nafte i kurs dolara. Ipak, potrošači svakako mogu da očekuju da će gorivo poskupeti.

  Ukoliko svi drugi parametri ostanu nepromenjeni, cene na pumpama će otići nagore i to ne samo za iznos akcize već i za PDV. Pošto akciza ulazi i u obračun za porez, onda povećanje za dizel neće biti četiri, nego 4,8 dinara, a za benzin ne 2,5 nego tri dinara, kaže Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

  Udeo državnih zahvatanja u ceni dizela povećavaju se treću godinu zaredom. Početkom godine akciza za dizel otišla je sa 46 na 50 dinara po litru, a i prošle godine je povećana za četiri dinara.

  Povećanje akcize "podudarilo" se sa najvećim padom cene nafte u istoriji. U tim okolnostima i benzin i dizel je trebalo da budu osetno jeftiniji, ali je pad "nadomešten" uvođenjem akcize.

  >>>>Gorivo poskupljuje i gura cene na rafovima?

  Predlog je i da se akcize na alkoholna pića uvećaju u proseku za dva odsto. Tako će namet na rakije od voća, grožđa ili vino, kako je predloženo, iznositi 124 dinara po litru umesto dosadašnjih 121,89 dinara, a na rakije od žitarica 316, umesto 309,23 dinara.

  Izmenama Zakona o akcizama planirano je i uvođenje akciza na niskoalkoholna pića u iznosu od 21 dinar, a na pivo 24 dinara po litru. Kako je obrazloženo, taj namet se uvodi kako bi se uticalo na mlade da manje koriste ta pića.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE