Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Matijević zemlju u Hrvatskoj platio jeftinije nego u Srbiji

    Vlasnik Industrije mesa Matijević, koji je postao prvi biznismen iz Srbije koji je kupio poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj, ne otkriva koliko je platio oranice, ali najavljuje velike planove za širenje posla u susednoj državi.

    Kupio sam 1.500 hektara oranica u atarima Sremskih Laza, Starih Jankovaca i Negoslavaca, posle dve godine pregovora, potvrdio je u utorak Novostima Petar Matijević, biznismen iz Novog Sada, vlasnik Industrije mesa Matijević.

    On je, kupio zadruge "Jankovci" u Starim Jankovcima i "Negoslavci" u istoimenom mestu u Vukovarsko-Sremskoj županiji, koje su bile vlasništvo Envera Moralića i prvi je biznismen iz Srbije koji je kupio poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj.

    Na taj način, kako kaže, kupio je i očevinu, odnosno zemljište nedaleko od Sremskih Laza, mesta odakle je poreklom. Ovom kupovinom, kako tvrdi, postao je, verovatno, i najveći zemljoposednik u Hrvatskoj, pošto mnoge kompanije obrađuju zemlju, ali je nemaju u vlasništvu, već je uzimaju u zakup.

    Ne bih da pominjem cifru koliko je zemljište plaćeno, kako ne bih napravio probleme nekadašnjem vlasniku, ali, mogu da kažem da je zemljište u Hrvatskoj bilo jeftinije nego u Srbiji, i pored toga što se po hektaru dobija subvencija od 300 evra po hektaru, kaže Matijević.

    Zemlja je izuzetnog kvaliteta, tako da za početak planiramo da se u Hrvatskoj bavimo ratarstvom. Navodi kako planira i da proširi kapacitete, da bi se bavio stočarstvom i otvorio farmu sa kapacitetom tova 5.000 junadi u turnusu, ali i da uđe u povrtarsku i voćarsku proizvodnju.

    Naravno, planiram i da zaposlim još radnika, uz onih 70 koje sam zatekao na zadrugama, objašnjava Matijević. Prinosi na našim imanjima u Srbiji veći su od onih do sada postizanih na zadrugama u Hrvatskoj. Prenećemo tehnologiju koju mi primenjujemo i da se, pošto je Hrvatska deo EU, okušamo i na tom zahtevnom tržištu.

    IM Matijević u Srbiji zapošljava 2.670 radnika, obrađuje ukupno 33.000 hektara, od kojih u vlasništvu ima 23.000 hektara, a ostalo je u zakupu.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE