Kako se finansira Islamska država?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako se finansira Islamska država?

  Islamska država može se uništiti samo ako ostane bez ikakvih prihoda, to je jedan od zadatih ciljeva nedavno održanog sastanka grupe G20 u Turskoj.

  Nemačka vlada smatra da IS raspolaže kapitalom od čak jedne do dve milijarde američkih dolara.

  Osim što IS ostvaruje velike prihode od krijumčarenja naftom i antikvitetima, njeni pripadnici pljačkaju banke, traže otkupninu za otmice, ali i ubiru porez na područjima koja drže pod kontrolom, piše Deutsche Welle.

  Uz sve to velikodušne donacije daju im i bogati islamisti pa se zapravo i ne zna kolike su materijalne zalihe IS-a.

  >>>> Francuska traži zajedničku objavu rata Islamskoj državi

  Za razliku od terorističkih organizacija poput Al Kaide, IS nije labava mreža nego funkcioniše u mnogim domenama kao prava država koja kontroliše područja, prirodne izvore i naravno stanovništvo koje živi na tom području.

  Prema informacijama kojima raspolaže Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OESS), IS-u su u poslednje vreme pali prihodi od nafte i to pre svega zahvaljujući padu cene nafte na globalnom tržištu, ali i zbog pojačanih kontrola u Turskoj, kurdskim područjima i u Iraku. I, u poslednje vreme intenzivisani, vazdušni napadi smanjuju prihode od nafte.

  Važan izvor finansiranja IS-a su porezi i nameti s okupiranih područja. Građani koji ovde žive moraju IS-u da proslede pet do petnaest posto prihoda i plaćati posebni porez za nemuslimane.

  IS mesečno za svoje plaćenike kojih ima od 30 do 100 hiljada izdvaja čak 15 miliona dolara. Obični borci dobijaju oko 400 do 500 dolara mesečno, oficiri i do 3.000.

  Ali na samitu G20 je predstavljen i izveštaj koje pokazuje da su samo u Saudijskoj Arabiji nakon 2010. godine čak 863 osobe osuđene zbog finansiranja terorizma. Na drugom mestu po osudama se nalazi SAD sa 100 presuda, međutim do suđenja dolazi retko.

  Zabrinjavajući su podaci da bez obzira na finansije IS može planirati napade za vrlo malo novca što su pokazali napadi na Pariz. Norveški institut za odbrambene analize je analizirao najkrvavije terorističke napade između 1994. i 2013. u Evropi i došao do zaključka da je više od tri četvrtine ovih napada realizovana s manje od 10.000 dolara po napadu, a kalašnjikove i opasače s eksplozivom je moguće nabaviti na crnom tržištu za relativno malo novca.

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE