Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nikolići ostaju bez vikendica

    Vikendice porodice predsednika Srbije Tomislava Nikolića, kao i bivšeg ministra Milana Bačevića, izgrađene na Savi, neće biti legalizovane. Njima, kao i stotinama drugih objekata na obalama reka, preti rušenje.

    To je potvrdila ministarka građevine i infrastrukture Zorana Mihajlović koja je rekla da neće biti povlašćenih i da nijedan objekat koji se nalazi u zaštitnom pojasu vodotokova neće moći da bude ozakonjen, pišu Novosti.

    "Prvi i drugi stepen zaštite odnosi se na nacionalne parkove. U prvom stepenu zaštite nacionalnog parka, a to nisu vodotokovi, nema nikakve gradnje i biće rušenja, rekla je Mihajlovićeva. Već rušimo po Perućcu, Tari, a sad kreće i Kopaonik.

    Dozvolili smo da ostanu vikend i porodične kuće za odmor, koje se nalaze u drugom stepenu zaštite. Došli smo do zaključka da ima mnogo kuća na jezerima, a drugi stepen zaštite kreće negde od kilometra, i zato smatramo da objekti na tom potezu ne moraju da se ruše."

    Predmet ozakonjenja ne mogu biti kuće i zgrade izgrađene u prvom i drugom stepenu zaštite prirodnog dobra, istakli su u Ministarstvu građevine. Izuzetak koji je predviđen odnosi se samo na vikendice sagrađene isključivo u drugom stepenu zaštite prirodnog dobra.

    Objekti izgrađeni u zaštitnim zonama puta, vodotoka, dalekovoda, poletno-sletne staze, nisu predmet ozakonjenja, osim ako upravljač tog javnog dobra u skladu sa kriterijumima iz posebnog zakona ne da saglasnost za ozakonjenje.

    Novosti su tražile reakciju kabineta predsednika, ali su nas oni uputili na njegove ranije izjave date ovim povodom. Na pitanje hoće li podržati rušenje vikendica, Nikolić je u intervjuu Novostima prošlog decembra rekao: "Kako vlast odluči tako će da bude. Svi su tamo na Savi ušli u postupak legalizacije i ako budu želeli da im ruše, moraće da donesu rešenja. A, i ako sruše – preživećemo".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE