Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zašto je učenje jezika ‘kroz filmove’ dobro?

    Profesori dobiju po koju zaslugu. Poneki poseban program obuke ili određeni udžbenik, takođe. Bude zapamćen i neki specifičan pristup. Međutim, neprikosnoveni doprinos našem poznavanju engleskog jezika ide dugogodišnjem gledanju filmova.

    Postoji nekoliko razloga zašto je to tako, ali ne postoji nijedan zašto ne bismo nastavili sa primenom ove uspešne metode.

    Spojite naviku u kojoj uživate sa korisnom prilikom da ostvarite kontinuitet u učenju. Ili što bi Englezi rekli kill two birds with one stone.

    Zašto je učenje jezika „kroz filmove“ dobro?

    • Film vam nudi uvid u prirodnu komunikaciju na engleskom. Ma koliko udžbenici bili dobri, uvek će vam nedostajati živ dijalog u realnim situacijama. To će vam umnogome olakšati razumevanje izvornih govornika i što prirodniju komunikaciju sa njima. A rekla bih da je primarna želja svih nas neizvornih govornika engleskog da zvučimo što prirodnije i tečnije.

    • Priča u filmu vam stvara kontekst koji je glavni preduslov za usvajanje novih reči i izraza. Pored toga šta neka reč znači, saznaćete i kako da je koristite, odnosno u kom kontekstu. Ako gledate krimi filmove, već posle nekoliko odgledanih zapamtićete termine koji se učestalo koriste u tom kontekstu – crime scene, accomplice, victim, fingerprint, lie detector, itd.

    • Raznovrsnost scena u filmu daće vam prilike da uvidite kada je primereno koristiti određenu intonaciju i koliko je zapravo bitan sam način na koji ćete nešto reći. Osim toga, dok posmatrate glumce u dijalozima, naučićete dosta vokabulara dok vizuelno povezujete reči sa njihovim govorom tela ili osećanjima koje izražavaju u tom trenutku.

    Da biste postigli željene rezultate i zaista poboljšali svoj engleski, neophodno je da:

    1. Birate vama interesantne filmove
    2. Gledate filmove bez titlovanog prevoda na srpski
    3. Gledate filmove sa titlom na engleskom
    4. Ponovljate reči koje želite da zapamtite
    5. Razumete kontekst, nikad svaku pojedinačnu reč

    Pošto pretpostavljam da je najteže izabrati odgovarajući film, rešila sam da vam predložim neke naslove koji mogu poslužiti u ovu svrhu, čak i ako ste ih gledali više puta: Finding Nemo, Terminator, Titanic, Harry Potter, Star Wars, Lord of the Rings, Pirates of the Caribbean.

    Predloge filmova sa temama iz poslovnog sveta možete naći ako sledite LINK 

    Ne zaboravite kokice!

    PIŠE: Marija Živanović, profesor engleskog jezika
    Ako želite da vaš engleski bude još bolji pišite Mariji na [email protected]

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE