Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bill Gates u novoj, energetskoj misiji

    Najbogatiji čovek na planeti Bill Gates zacrtao je sebi novi zadatak da se, osim iskorenjivanja bolesti i siromaštva, posveti rešavanju energetske krize u svetu i u tu svrhu će uložiti dve milijarde dolara.

    Bolesti poput dečje paralize i malarije mogle bi u narednih 15 godina da potpuno budu iskorenjene, a u tome nemale zasluge pripadaju donatorima poput Gatesa, koji svake godine ulaže milijarde u borbu protiv bolesti koje pogađaju najsiromašnije.

    Suosnivač Microsofta zacrtao je sebi novi cilj, a to je rešavanje energetske krize u svetu, što dovodi do globalnih konflikata, stradanja miliona ljudi i zagrevanja planete.

    Gates smatra da se problem boljeg energetskog snabdevanja može rešiti ulaganjem u istraživanje i razvoj. Naravno, to namerava da isprati sa dve milijarde dolara.

    "Slobodno tržište nema finansijskog podsticaja za razvijanje alternativnih izvora energije brzinom koja nam je potrebna. Klimatska konferencija u Parizu se bliži, ali će biti veoma teško nagovoriti bilo koju zemlju da se drži dogovorenog. Zato su potrebni privatni investitori", istakao je najbogatiji čovek na planeti.

    Prema njegovim rečima, i Vlada Sjedinjenih Američkih Država mora da se uključi.

    "Kada su SAD objavile rat protiv raka, donacije istraživanjima povećale su se drastično i danas se u svetu na medicinska istraživanja izdvaja 30 milijardi dolara godišnje, od čega pet milijardi u borbi protiv raka. Privatni sektor se nakon toga uključio i počeo da proizvodi nove važne lekove baš zbog toga", naveo je Gates.

    Zato smatra da SAD treba da objave rat uglju.

    "Iz istorije možemo da zaključimo da naučni rezultati mogu da se ostvare u daleko kraćem razdoblju ako se proglase neophodnima. Pogledajte Projekat Menhetn tokom Drugog svetskog rata kada su se velike inovacije desile zbog takmičenja zemalja ko će pre razviti bombu. Kada bismo samo mogli taj apetit da usmerimo u nove izvore energije", istakao je Gates.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE