Majka Tereza: 3 saveta kako da bolje rukujete nedaćama

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Majka Tereza: 3 saveta kako da bolje rukujete nedaćama

  Dobitnica Nobelove nagrade za mir, koja je svoj život posvetila "najsiromašnijima od svih siromašnih", kroz svoje životne primere i izbore, može mnogo toga da nas nauči, i to o savremenom poslovanju.

  Majka Tereza je časna sestra, rođena 1910. godine, koja je 1979. godine dobila Nobelovu nagradu za mir, za svoj humanitarni rad. Tereza je vodila centre za siromašne, bolesne, siročiće i umiruće pacijente u Kalkuti. Umrla je 1997. godine.

  U filmu "The Letters", prikazuje se retrospektiva njenog života,  kroz njena pisma spiritualnom savetniku, Ocu Celeste van Exem, i to čitavih 50 godina. Ova pisma otkrila su da je Majka Tereza patila od depresije, i verovala je da ju je Bog napustio. Ta razlika kako se osećala, i kako se prikazivala ostatku sveta, može da pomogne da otkrijemo ko je ustvari bila, ali i ponešto o sebi.

  Ovo su tri lekcije iz filma pod nazivom „The Letters“, koje nam mogu pomoći i u modernom poslovanju.

  Budite spremni da budete odbijeni
  Kako u svetu ljubavi i prijateljstava, tako i u poslovnom svetu. Možda kao mladi preduzetnik mislite da je lako da privučete klijente, ali nije tako.

  Kako pokazuje njen lični primer, iako je bila spremna da pomogne “najsiromašnijim od siromašnih”, nije bila prihvaćena među pacijentima. Mislili su da je “bela žena katoličke vere” koja samo želi da i oni promene veru. Ali ona je bila uporna, i to ne pomoću reči, već konkretnim radnjama. Učila je decu da čitaju, često koristeći prašinu na ulicama Indije, da im iscrta slova. Kada im je dokazala da je tu da im pomogne, počeli su da budu otvoreniji.

  Tako i u poslu, možda ne bi trebalo toliko da se usredsređujemo na marketing, ili na jezik koji koristimo da prikažemo naše usluge ili proizvode. Umesto toga, usmerimo se na šire, dugoročnije ciljeve.

  Neće svi odnosi biti dobri za vas
  Vaši bliski prijatelji, pa čak i porodica, neće vas uvek podržati, na primer, da započnete sopstveni biznis. Majka Tereza suočila se sa značajnom opozicijom među njenim časnim sestrama.

  Poznato je da je Majka Tereza napustila veoma udoban život. Radila je kao direktorka privatne škole. Međutim, kada je izabrala da pomaže siromašnima, jedna od Majki u manastiru radila je sve kako bi Majka Tereza doživela neuspeh, jer je smatrala da izdaje tradiciju katolicizma.

  Svi lideri nailaze na teškoće. Važno je da naučite ko su vaši neprijatelji, odnosno oni koji vam ne žele dobro, a kome možete da verujete.

  Nađite mentora
  Dok je Majka Tereza imala svog duhovnog mentora, Oca Celeste van Exam, kome je mogla da izrazi u pismima sav svoj očaj, u savremenom svetu to je malo drugačije. Naši mentori mogu biti naši roditelji, kolega ili koleginica na koga se ugledamo, profesor/ka ili neko treći. Prijatelji i porodica su tu uvek da nas saslušaju. Ali, nekad tu ulogu preuzimali su mentori.

  U svojim pismima, Majka Tereza izražava usamljenost, ali i tugu – “Koliko ću još patiti?”, piše ona. U jednoj sceni u filmu ona prima pismo vlade Albanije koja odbija njenu majku i sestru u molbi da dođu u Indiju kako bi je posetili. To su njeni najbliži članovi porodice, i nije ih videla 28 godina.

  Dakle, važno je da nađete nekog ko će podržavati vašu misiju, posebno onda kada vi niste u stanju. U psolu je važno i da neko ko nije vaš kolega, tj. nije na istom poslu kao i vi, da svoje gledište, iz spoljašnje perspektive.

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE