Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lubeck: Izveštaj dobar za promociju Srbije

    Skok na Doing business listi dobar je za promociju Srbije, a da bi još napredovala mora da radi na unapređenju poreskog sistema, stečajnog postupka i izdavanja građevinskih dozvola, izjavio je regionalni menadžer Međunarodne finansijske korporacije (IFC) za Zapadni Balkan Thoomas Lubeck.

    "Srbija je napredovala u plaćanju poreza i izdavanju građevinskih dozvola, u čemu je bila znatno iza mnogih zemalja." Načinjen je veliki napredak, od čega je veliki deo zabeležen ovogodišnjim izveštajem, ali deo napora vlade nije zabeležen ove godine, već će biti sledeće", rekao je Lubeck u intervjuu za Betu.

    "Gledajući striktno u pogledu ranga, vlada treba da da nastavi da se fokusira na pojednostavljenje izdavanja dozvola jer je Srbija u tom pogledu i dalje na 143 mestu, i na plaćanje taksi", naveo je on, dodajući da preduzeća i dalje moraju da plaćaju 42 različite takse, na šta potroše preko 244 sati godišnje.

    Pored toga potrebno je raditi i na režimima nelikvidnosti i stečaja, preporučio je Lubeck, napominjući da Srbija ima veliki problem sa nenaplativim kreditima.

    "U bankarskom sistemu u Srbiji trenutno do 20 odsto zajmova čine nenaplativi krediti. To je opterećenje za profitabilnost, ali i za sposobnost banaka da daju nove kredite", objasnio je regionalni menadžer IFC, članice Grupe svetske banke koji ima veliki udeo u izradi Izveštaja o uslovima poslovanja (Doing Business).

    Dodao je da bi vlada i pravosuđe trebalo da poboljšaju okvir za stečaj i unaprede primenu dobrovoljnog restrukturiranja, gde se poverilac i dužnik mogu zajedno dogovoriti o načinu restrukturiranja.

    Lubeck je ocenio da je osnivanje radne grupe za poboljšanje ranga u Izveštaju o uslovima poslovanja bilo pozitivan korak, uprkos ograničenjima izveštaja koji ne obuhvata neke značajne oblasti poput korupcije i markoekonomske situacije.

    "Rangiranje Izveštaja o uslovima poslovanja nije savršeno, neke stvari nisu obuhvaćene, ali je napor da se poslovni propisi učine efikasnijim, organizovanijim, pozitivan. Izveštaj ima veliki domet širom sveta u pogledu čitanosti i distribucije, i bolji rang može biti signal potencijalnim stranim investitorima", naveo je on.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE