Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NALED o Doing Business listi: Najbolja pozicija Srbije u poslednjih 9 godina

    Srbija je skokom na 59. mesto u novom Doing business izveštaju Svetske banke ostvarila najbolju poziciju u poslednjih 9 godina, saopštio je NALED.

    Izuzetan uspeh je rezultat rada Zajedničke grupe za unapređenje pozicije Srbije u prestižnom međunarodnom rangiranju o lakoći poslovanja, koja je osnovana u decembru 2014. godine na inicijativu NALED-a.

    Svetska banka je ocenila da je u 2 od 10 oblasti (izdavanje građevinskih dozvola i plaćanje poreza) Srbija u poslednjoj godini najviše napredovala u odnosu na svih 189 svetskih ekonomija. Napretku u oblasti izdavanja odobrenja za gradnju doprinelo je smanjivanje troškova dobijanja dozvole 7 puta i visoka ocena za kontrolu kvaliteta gradnje. U kategoriji plaćanja poreza uspeh je rezultat uvođenja elektronskog podnošenja poreskih prijava i objedinjene uplate poreza i doprinosa na zarade, čime je skraćen broj plaćanja sa 67 na 42 godišnje.

    – Verujemo da ćemo potvrditi napredak i na sledećim listama kada u obzir budu uzeti prva godina primene objedinjene procedure i prelazak na sistem elektronske građevinske dozvole. S druge strane, u poslednjih pet godina smo u snažnom padu u kategorijama upisa imovine i dobijanja kredita dok stagniramo u kategoriji osnivanja  preduzeća – kaže potpredsednica Upravnog odbora NALED-a Ana Brnabić.

    Prema njenim rečima, očekuje se da Zajednička grupa Vlade Srbije u petak usvoji Akcioni plan za sprovođenje Programa za unapređenje pozicije Srbije na DB listi koji predviđa konkretne mere u 2016. i 2017. za svaku od 10 kategorija koje meri Svetska banka.

    – Neophodno je da Vlada istraje u procesu uvođenja elektronske građevinske dozvole i ubrza prelazak na elektronske servise koji smanjuju odlazak na šaltere što se najviše vrednuje i suštinski olakšava poslovanje. Potrebna je bolja povezanost državnih institucija čime se osigurava veća efikasnost postupanja i biće preporučeno jačanje komunikacije između Agencije za privredne registre i lokalnih filijala Poreske uprave. Takođe, važno je da dobijemo kvalitetan zakon o državnom premeru i katastru kako bismo popravili efikasnost upisa imovine – kaže Brnabić.

    Po zasebnim oblastima, Srbija se na Doing Business listi pozicionira na sledeći način: (1) otpočinjanje poslovanja – 65. mesto; (2) dobijanje građevinskih dozvola – 139. mesto; (3) dobijanje priključka na elektroenergetsku mrežu – 63. mesto; (4) uknjižba – 73. mesto; (5) dobijanje kredita – 59. mesto; (6) zaštita prava manjinskih akcionara – 81. mesto; (7) plaćanje poreza – 143. mesto; (8) izvršenje ugovora – 73. mesto; (9) prekogranična trgovina – 23. mesto; (10) rešavanje stečaja – 50. mesto.

    Što se tiče regiona, daleko je najbolje rangirana Makedonija (12. mesto), a od Srbije su takođe još uvek bolje Slovenija (29. mesto), Rumunija (37. mesto), Bugarska (38. mesto), Hrvatska (40. mesto), Mađarska (42. mesto) i Crna Gora (46. mesto). Iza Srbije su Grčka (60. mesto), Bosna i Hercegovina (79. mesto) i Albanija (97. mesto). Važno je ipak napomenuti da je prošle godine samo Bosna i Hercegovina bila lošije rangirana tako da se i u odnosu na region Srbija polako probija na rang listi.

    Zajedničku grupu za unapređenje pozicije Srbije na listi Doing business predvodi potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović dok stručnu i administrativno-tehničku podršku pružaju NALED i Republički sekretarijat za javne politike.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE