Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Borba u kojoj svi moraju da učestvuju

    Borba protiv sive ekonomije vodi se na svakom terenu i svako od nas mora da učestvuje u toj borbi, istakao je Željko Ožegović, predsednik Koordinacione komisije na regionalnoj konferenciji ‘Sledeća runda u borbi protiv sive ekonomije’ u organizaciji Američke privredne komore (AmCham). S obzirom da Srbija izgubi oko 300 miliona evra godišnje, što je ekvivalent jednog mosta ili auto-puta Beograd-Čačak, za trajno rešavanje problema sive ekonomije neophodna je bolja koordinacija, efikasni sudski proces i regionalna saradnja.

    Upravo ličnim primerom istakao se i Ožegović koji je u toku samog panela na konferenciji predao neispravan račun predstavniku Poreske uprave na daje postupanje.

    “U proteklih godinu i po dana primetili smo značajno poboljšanje situacije što se tiče napora države da se izbori sa crnim tržištem” , rekao je Ivan Miletić, predsednik AmCham Odobra za borbu protiv sive ekonomije. Kao ključne smernice u borbi protiv sive ekonomije naveo je pojačan rad kontrolnih organa na suzbijanju te pošasti, što ne sme da bude obeshrabreno sporim ili izostankom sudskih epiloga. Kako je ocenio od izuzetnog značaja je kaznena politika, a dosta se očekuje i od pune primene Zakona o inspekcijskom nadzoru, od aprila 2016. godne, koji bi trebalo da omogući i bolju koordinaciju inspekcije na terenu. Upravo nedostatak kooridnacije inspekcijskih službi naglasilo je nekoliko učensika konferencije, među kojima i Goran Vesić, gradski menadžer, koji je istakao da će se u prestonici ići ka još većoj koncentraciji inspekcijskih službi.

    Prema rečima Vesića rezultati su očigledni s obzirom da je u 2014. bilo 37.045 pregleda, a ove godine 52.160. Tokom 2014. je podneta 5.651 prijava, a u ovoj godini 7.351. Prema njegovim rečima, u 2014. nije podneta nijedna krivična prijava, dok ih je ove godine podneto 19, a zatvoreno je 10 gradilišta.

    Radi se i na jedinstvenom sistemu koji će pružiti uvid u rad svih inspekcijskih službi, istakao je Ožegović.

    Učesnici konferencije pozdravili su činjenicu da je Vlada Srbije uložila velike napore i započela ozbiljne reforme u ovom domenu. Da bi se trend nastavio, potrebno je da se sve institucije, od državne uprave do sudstva, na isti način postave prema ovom problemu, rečeno je na skupu.

    Smanjivanje sive ekonomije je jedan od četiri prioriteta koje je AmCham definisao u svom programu unapređenja poslovnog okruženja za 2015.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE