Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ofšor firme `ojadile` Srbiju

    Firme koje posluju u Srbiji iznele su prošle godine u ofšor zone više od 2,5 milijardi evra, a u prvih osam meseci ove godine čak 1,4 milijarde, piše Blic.

    Domaće kompanije i predstavništva stranih kompanija u Srbiji tako su u 2014. u of-šor zone transferisali dva Telekoma ili 15 mostova preko beogradske Ade. Novac koje su firme iz Srbije za samo godinu dana iznele u poreske rajeve jednak je i sumi koja je potreba da se sagradi čak hiljadu modernih obdaništa.

    Prema podacima Narodne banke Srbije, najveći deo transfera bio je usmeren ka Holandiji 1,5 milijardi evra. Istovremeno je u Luksemburg transferisano 548 miliona evra, dok je u ofšor zonu na Devičanskim Britanskim Ostrvima otišlo 47 miliona evra…

    Na spisku zemalja u koje je odlivan novac iz Srbije su i Švajcarska, Kipar, Kajmanska Ostrva, Monako, Maršalska Ostrva, Panama… Reč je o odlivu na osnovu tekućih, kapitalnih i finansijskih plaćanja, precizirali su u NBS za Blic.

    "Of-šor kompanije jesu legalan način poslovanja, ali i mnogo jeftiniji i lakši nego što je to u zemljama koje ne slove za poreske rajeve. One vam mogu pomoći da legalno izbegnete poreze, finansijske kontrole i druge prepreke u poslovanju.

    Možete podizati novac, transferisati ga po volji na račune drugih pravnih i fizičkih lica, kupovati preduzeća i trgovati robom. Motiv za osnivanje ovakvih kompanija može da bude i prikrivanje pravog vlasnika. Takođe, vlasnik firme iz ofšor zona pri njenoj prodaji ne plaća porez na kapitalnu dobit."

    Ako knjiži profit u ofšor zoni vlasnik tamo može da isplati i dividendu i ponovo izbegne oporezivanje u Srbiji. Koliko zbog toga godišnje gubi srpski budžet gotovo da je nemoguće proceniti, ali ne grešim ukoliko kažem mnogo, ocenio je izvor Blica.

    U Srbiji posluje više od 1.000 preduzeća čiji su osnivači iz najpoznatijih of-šor zona. Međutim, Kipar više nije najpoželjnija ofšor zona. Sada i tamo firme moraju da plaćaju porez na dobit. Većina vlasnika ofšor firmi zato firme osniva u drugim zemljama, i to sve češće u Holandiji gde je porez na dobit pet odsto, kaže sagovornik Blica.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE