Zbog sive ekonomije Srbija svake godine izgubi jedan most

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zbog sive ekonomije Srbija svake godine izgubi jedan most

  Zbog sive ekonomije Srbija svake godine izgubi jedan most. U našoj zemlji siva ekonomija je za pet odsto veća od proseka, a u roku od pet godina može biti svedena na 25 odsto što će značiti dodatnih 300 miliona evra u budžetu države, istaknuto je na početku konferencije „Sledeća runda u borbi protiv sive ekonomije“ u organizaciji AmCham-a.

  Ministar pravde Nikola Selaković, otvarajući konferenciju, poručio je da je u borbi protiv sive ekonomije neophodna predvidivost pravnog sistema i ujednačena sudska praksa i da će u ovoj godini prvi put u prekršajnim sudovima biti naplaćeno više od tri milijarde dinara kazni.

  Selaković je rekao da je siva ekonomija jedan od indikatora nefukcionisanja ili lošeg funkcionisanja fiskalnog sistema cele države.

  On je rekao da postoji dobra saradnja sa inspekcijskim službama koja je predviđana Zakonom o inspekcijskom nadzoru, kao i da će u ovoj godini prvi put u prekršajnim sudovima biti naplaćeno više od tri milijarde dinara kazni.

  Selekavić je poručio učesnicima konferencije da je važno da se zajednički stvori dobar i efikasan pravni sistem u službi građana i privrede.

  Odlučnost je tu, sistemske promene su započete ali izazovi su i dalje veliki, istakla je Jelena Pavlović, član Upravnog odbora AmCham-a. Ona je rekla da bi prioriteti trebalo da budu povećanje predvidivosti sistema, borba protiv sive ekonomije i reforma javne uprave.

  Ona je podsetila da je AmCham pre više od dve godine oformio Odbor za borbu protiv sive ekonomije u Srbiji, s obzirom da je ta tema ključna za stabilizaciju javnih finansija. Pavlović je rekla da postoji odlučnost u Srbiji i da su započete sistemske promene, ali da je važno istrajati i sve sprovesti u delo.

  Prema njenim rečima, nivo sive ekonomije je veoma visok u regionu, a u Srbiji za pet odsto više od proseka.

  Ona je poručila da suzbijanjem sive ekonomije mogu da se uštede milioni evra i sačuvaju na stotine radnih mesta.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE