Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Crna Gora: Pušteni poslanici opozicije. Đukanović optužuje

    Poslanici crnogorskog opozicionog Demokratskog Fronta (DF) Andrija Mandić i Slaven Radunović pušteni su sinoć iz pritvora posle gotovo jednodnevnog zadržavanja, nakon što su preksinoć uhapšeni posle nereda na protestima tog opozicionog saveza u Podgorici.

    Andrija Mandić rekao je novinarima po izlasku iz grade Vrhovnog državnog tužilaštva da će DF sada još upornije nego do sada nastaviti da radi na ostvarenju slobode, i dodao: "Mi ćemo stvar dovesti do kraja".

    On je rekao da će DF razmatrati buduće političke poteze.

    Prethodno je jedan od lidera DF Predrag Bulatović ispred zgrade državnog tužioca najavio da će taj opozicioni blok nastaviti sa političkom borbom, ali nije želeo da saopšti detalje.

    Bulatović je optužio bivšeg direktora crnogorske policije Veselina Veljovića, koji je sada sekretar Veća za nacionalnu bezbednost obaveštajno bezbednosnog sektora, "da stoji iza kriminalne grupe ljudi sa fantomkama koja je izazvala nerede, što je bila osnova za brutalnu rekaciju policije!".

    Bulatović je pozvao vrhovnog državnog tužioca da sasluša i potpredsednika vlade Duška Markovića, koga je označio kao Veljovićevog nalogodavca.

    On je optužio premijera Mila Đukanovića da je doveo Crnu Goru do "ivice vanrednog stanja".

    Više državno tužilaštvo u Podgorici ranije danas je saopštilo da je Upravi policije Crne Gore naložilo da protiv Mandića i Radunovića podnese krivičnu prijavu, zbog osnovane sumnje da su počinili krivično delo pozivanje na rušenje ustavnog poretka u zemlji.

    Mandić i Radunović se sumnjiče da su svojim zapaljivim govorima na protestu DF, u subotu uveče u centru Podgorice, podstrekivali okupljene da nasilno uđu u zgradu Skupštine Crne Gore.

    Đukanović: Nasilni pokušaj destabilizacije zemlje

    Premijer Crne Gore Milo Đukanović, ocenio je da neredi u subotu uveče u Podgorici predstavljaju pokušaj pokušaj destabilizacije zemlje, koja očekuje članstvo u NATO-u.

    Đukanović je u intervjuu za Hrvatsku radio televiziju (HRT) rekao da su za haos na protestima odgovorni organizatori skupa, dodajući da će odgovornost određivati nadležni državni organi.

    "Ja nipošto ne bih hteo da prejudiciram ono što će biti rezultat njihovog uvida u materijal koji će nadležni državni organi ponuditi. U jednom trenutku, kao što ste mogli da vidite, preksinoć je to preraslo u otvoreno, brutalno nasilje, u pokušaj zauzimanja državnih institucija, dakle u pokušaj definitivno nasilnog rušenja vlasti zbog promjene kursa državne politike i onda je, naravno, moralo doći do odgovora policije, koji je po mom sudu bio u skladu s ustavom i zakonom i policijskim ovlašćenjima predviđenim za postupanje u takvim situacijama", rekao je Đukanović.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE