Kako da budete potpuno zaštićeni na internetu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako da budete potpuno zaštićeni na internetu

  Internet i društvene mreže postali su sastavni deo naših života, a malo pažnje obraća se na bezbednost. Dosta je primera koji nam mogu pokazati koliko naši lični podaci mogu da budu ranjivi. Prenosimo vam savete portala Fokus.ba koji će vam pomoći da se zaštitite na najbolji mogući način.

  Informišite se u vezi sa prevarama – Ukoliko znate da neko hoće da vas prevari možete preuzeti određene korake kako biste se zaštitili. Ako dobijete e-mail i niste sigurni o čemu se radi, potražite na internetu da vidite da li neko već susreo sa tim. Čitajte iskustva drugih ljudi. Ako vam je sumnjivo, najbolje je da e-mail uopšte ne otvarate.

  Izaberite jako komplikovanu lozinku koju ćete samo vi znati – McAfee kompanija kaže da lozinke koje sadrže datum rođendana nisu dovoljno sigurne. Korišćenje iste lozinke za više različitih naloga takođe nije dobro.

  Proverite URL – Dok kupujete, proverite da li URL ima https i ikonu u obliku katanca. Tako ćete biti sigurni da je sajt na kome kupujete bezbedan.

  Obratite pažnju na to šta delite od inforamcija sa drugima – Deljenje previše informacija sa drugima na mreži nije uopšte pametna stvar. Ne mora svako da zna naziv ulice u kojoj živite, ime vašeg kućnog ljubimca, itd.

  Nabavite anti-virus softver – Iako možda niste ljubitelj, dobro je koristiti i ovaj vid zaštite.

  Čitajte i sitna slova kada se prijavljujete na neki sajt – Ovako ćete biti bolje informisani i znaćete tačno na šta ste pristali.

  Ukoliko je neki od vaših profila hakovan:

  Promenite lozinku! – Ovo je prvo što treba da uradite.

  Obavestite svoju banku o tome da ste možda u opasnosti – Sprečićete sve sumnjive aktivnosti koje se mogu dogoditi.

  Obratite pažnju na račun u banci – Bilo kakve čudne aktivnosti i transakcije odmah prijavite banci.

  Budite sumnjičavi prema bilo kome ko od vas zahteva lične podatke – Ukoliko neko od vas telefonskim putem traži lične informacije nemojte tako lako da ih dajete. Isto važi i kada je e-mail u pitanju.

  Ne paničite – Budite staloženi kako biste se adekvatno zaštitili.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE