11 saveta za bolji brainstorming

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  11 saveta za bolji brainstorming

  Kada god je potrebno da osmislimo nešto kreativno organizujemo brainstorming, a u međuvremenu smo zaboravili osnove istog. Ovih 11 saveta sajta Workawsome će vam pomoći da ovladate ovom tehnikom rešavanja problema.

  1. Ustanite

  Kada ste opušetni u udobnom sedećem položaju vaš um će se fokusirati samo na ono što je pri ruci, a složićete se da vam je potrebno mnogo više. Želite da budete energični, brzi i angažovani u kreativnom razmišljanju. Ustanite ili čak hodajte po sobi i stimulisaćete svoje misli da brže teku.

  2. Treba vam prostor

  Vaše misli se odražavaju kroz vaše raspoloženje. Ukoliko se osećate skučeno takvo će biti i vaše delanje. Pokušajte brainstorming na otvorenom ili u velikom, čistom prostoru i videćete napredak.

  3. Budite ludi

  Kreativnost nikada nije u skladu sa pravilima prosečnosti. Napravite izazov i sa članovima tima gledajte širu sliku kada stvarate.

  4. Plan           

  Brainstorming sesija obično traje 70 do 75 minuta. Koristite prvih desetak minuta za opušteniju diskusiju, objašnjavajte temu i probleme učesnicima i aktivirajte ih da razmišljaju. Zatim iskoristite sledećih sat vremena za stvarne ideje.

  5. Komunicirajte sa pravim ljudima

  Pažljivo birajte svoj tim. Neki ljudi će vas jednostavno usporavati i treba ih se što pre rešiti. Članovi tima neće biti zaduženi za konačne odluke tako da ih treba uputiti da se usresrede na početne faze generisanja ideja. Ne oklevajte da sarađujete sa ljudima koje ne poznajete. Dokle god oni imaju potrebno znanje i iskustvo, davaće vam drugačiju perspektivu.

  6. Podesite veličinu tima

  Čuvena rečenica Jeff Bezos-a je: „Ukoliko ne možete nahraniti tim sa dve pice, onda je on prevelik!“

  7. Zagrejte se

  Nažalost ne možete raditi brainstorming kad god to poželite jer vaš mozak nema prekidač. Jedan od načina zagrevanja je pronalaženje veoma duge rečenice u rečniku i pokušajte da smislite što više reči sa istim slovima. Dajte sebi pet minuta i tako povećavajte aktivnost svog mozga.

  8. Ne oseđujte i ne kritikujte

  Bilo da ste sami u ovoj tehnici ili sa timom, ne odbacujte ideje zdravo za gotovo.

  9. Princip ’trećina’

  Kada skupite mnogo ideja treba da započnete proces selekcije. Prema principu ’trećina’ prva trećina ideja će biti najbolja. Kada analizirate listu primetićete da su prve ideje kreativnije. Dok treća trećina sadrži najneočekivanije ideje.

  10. Pišite beleške

  Postarajte se da ceo tim ima olovke, papiriće, aplikacije na telefonima i druge neophodne ideje za ’hvatanje’ svih ideja.

  11. Dobar kraj

  Proces brainstorminga se ne završava jednostavno. Potrebno je inspirisati druge da traže još kreativnija rešenja i ideje.

  Foto: pixabay

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE