Novosti: Američki fond najbliži kupovini Telekoma?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novosti: Američki fond najbliži kupovini Telekoma?

  Ponudu od 1,2 milijarde evra za kupovinu 58 odsto kapitala Telekoma Srbija dao je američki fond Apolo, saznaju Večernje novosti.

  Plan fonda je da kupi srpskog teleoperatera, sredi stanje u kompaniji i posle dve godine je ustupi, odnosno proda Deutsche Telekomu.

  Srpska strana pak, od prodaje većinskog državnog paketa očekuje 1,5 milijardi evra, mada se, prema poslednjim informacijama, prihvatljiva kupoprodajna cena spustila na 1,4 milijarde evra, navodi list.

  Na konačan iznos će svakako uticati i socijalni program, koji je usaglašen i očekuje se da ga potpiše još samo premijer Srbije.

  Kako Novosti saznaju u Vladi Srbije, socijalni program “težak” je oko 80 miliona, a mogao bi sa pripadajućim porezima i drugim nametima da dostigne i 200 miliona evra.

  Kupac Telekoma njime bi se obavezao da prvih šest meseci ne otpusti nijednog radnika.

  Narednih pola godine svako ko se prijavi za dobrovoljni odlazak mogao bi da računa sa otpremninom od 1.000 evra po godini staža, dok onima koji radon mesto napuste u drugoj i trećoj godini, sleduje 750 evra po godini.

  Osim Apolo fonda među ozbiljnijim kandidatima za kupovinu Telekoma pominje se i ruski operater koji takođe daje cenu iznad jedne milijarde evra.

  Međutim, spekuliše se da je srpska strana više sklona da prednost da zapadnim fondovima, dok se iz nekih izvora može čuti i da Rusi, u stvari, žele da onemoguće prodaju domaćeg operatera.

  Iako privatizacioni savetnik, francuski „Lazard“ nije obelodanio procenjenu vrednost Telekoma Srbija , očigledno da je ona znatno manja nego prilikom prošlog tendera. Tada je 100 odsto akcija vredelo 2,45 milijardi evra.

  Srbija za 58 odsto očekuje od 1,4 do 1, 5 milijardi evra, ali će kroz ovu privatizaciju novi kupac postati automatski vlasnik 73 odsto Telekoma. Naime, država je vlasnik 58 odsto kapitala, mali akcionari u rukama imaju 21, 89 odsto udela, dok ostatak je od 20 procenata u vlasništvu samog Telekoma. Tih 20 odsto sopstvenih akcija, mora prvo da se besplatno raspodeli. Građanima ide 15 procenata, a sedam odsto sadašnjim i bivšim radnicima, kao i penzionerima ove kompanije. Ostatak pripada većinskom vlasniku Telekoma, tako da on kupujući 58 odsto kapitala, u stvari postaje vlasnik još 15 odsto više.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE