Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Većinska podrška za prijem Kosova u UNESCO

    Većinom glasova Kosovo predloženo za prijem u Organizaciju za Obrazovanje, Nauku i Kulturu Ujedinjenih Nacija – UNESCO.

    Za je glasalo 27 članova Izvršnog saveta UNESCO, 14 je bilo protiv, a 14 uzdržano. Konačnu reč o prijemu Kosova daje Generalna konferencija UNESCO, koja zaseda od 3. do 18. novembra.

    Predstavnici Rusije i Kube, uz podršku Indonezije, zatražili su odlaganje sednice, ali je predsednik Izvršnog saveta taj zahtev odbio, navodeći da je inicijativa zakasnela.

    Kosovo je na sednici Izvršnog saveta UNESCO predstavljeno bez simbola. Izvršni savet ima 58 članica, od kojih su 32 priznale Kosovo, a dvadesetak od tih zemalja podržalo je i albanski zahtev za prijem Kosova u UNESCO. Srbiju podržavaju Rusija, Kina, Kuba, Argentina, Španija i Brazil.

    Generalnu konferenciju UNESCO, koja će doneti konačnu odluku, čine predstavnici 195 zemalja članica. Svaka zemlja članica ima jedan glas, a za donošenje odluke potrebna je dvotrećinska većina.

    Srpski zvaničnici su prethodnih nedelja, kako u svetu, tako i na domaćoj sceni, snažno "lobirali" protiv ovakvog ishoda i mogućih negativnih posledica, a sam predsednik Tomislav Nikolić je "slikovito" pokušao da objasni da je prijem Kosova u UNESCO kao "davanje jagnjeta vuku na čuvanje".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE