Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kreće lov na partijske parazite?

    Budžetska inspekcija ove nedelje počeće da češlja opštine i lokalna preduzeća proveravajući da li su udomljavali partijske parazite i zapošljavali mimo zakona, piše Blic.

    Inspekcija Ministarstva finansija mogla bi već od sutra da zakuca na vrata nekog gradonačelnika ili direktora za koga sumnja da je zapošljavao mimo propisa koji su u prošloj i u ovoj godini striktno ograničili mogućnost uhlebljenja novih kadrova.

    Kako saznaje Blic, budžetski inspektori dolaziće nenajavljeno, a od opštinara i službi u lokalnim preduzećima tražiće precizne podatke o broju zaposlenih u ovoj godini, ali i u 2014. i 2013.

    U slučaju da pronađu nepravilnosti, neće imati milosti, pa će organizacije koje su zapošljavale mimo svih pravila kažnjavati novčano i do 2.000.000 dinara. Toliki ceh moraće da plate i njihovi rukovodioci i, što je najgore, Ministarstvo će im privremeno obustaviti sva davanja iz budžeta.

    Inspektori će bukvalno upadati u sve što se finansira iz budžeta. Pod lupom će biti opštinske uprave, firme, ali i sve organizacije i institucije koje se finansiraju ili pomažu iz narodne kase. Kontrolisaće isključivo broj novozaposlenih.

    Cilj je da utvrdimo koliko se po Srbiji zapošljavalo mimo zakona o zabrani zapošljavanja, kaže dobro obavešten izvor Blica. Na pitanje kako će birati "žrtve" koje će proveravati, kažu "uzorkom, po dojavi, saznanju ili na osnovu sumnji da su pojedini gradonačelnici i direktori olako zapošljavali".

    A takvih je mnogo. Javna je tajna da na desetine službenika po opštinama i loklanim firmama nema šta da radi i da su u državne fotelje došli zahvaljujući partijskim knjižicama. Osim toga što nisu stručni, godišnje uzimaju milione iz budžeta, kaže izvor Blica.

    Prema podacima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, u drugom kvartalu ove godine na lokalu je bilo zaposleno 73.400 ljudi. Otpuštanje 9.400 prekobrojnih, od čega 4.500 u lokalnoj samoupravi mora da se obavi u roku od dva meseca. Na to treba dodati i više od 20.000 onih koji su otišli ili se spremaju za penziju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE